25 Απριλίου, 2013

Ηράκλειο, 23 Απριλίου 2013
                            
Περί υγιεινής διατροφής
                                                              

Τον τελευταίο καιρό στα Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας μοιράζονται στους μαθητές φρούτα. Συγκεκριμένα έχουν μοιραστεί 2 φορές πορτοκάλια, μήλα και αχλάδια και κομπόστες φρούτων, όλα σε χάρτινη συσκευασία.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία”. Σαν ιδέα δεν είναι διόλου κακή, με δεδομένο το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της ανθυγιεινής σίτισης που μαστίζει τα ελληνόπουλα.
Προβληματισμός, ωστόσο, εκφράζεται για την ποιότητα των φρούτων και την προέλευσή τους. Η συσκευασία δεν αναγράφει τη χώρα προέλευσης, όπως υποχρεούται να έχει κάθε προϊόν . Τα αχλάδια και άλλα φρούτα είναι το πιθανότερο εισαγόμενα. Σε μια χώρα που οι παραγωγοί πετούν τα φρούτα τους στις χωματερές, τα παιδιά τους τρέφονται με εισαγόμενα προϊόντα! Τα πορτοκάλια και άλλα φρούτα ήταν «κερωμένα» με μία προστατευτική ουσία, που θεωρείται επικίνδυνη. Αρκετά από τα φρούτα έφταναν στους μαθητές αλλοιωμένα.

Ως γονείς εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Παρακαλούμε κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει σχετικές εξηγήσεις. Η διατροφή των παιδιών μας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε!


Από το προεδρείο του Συλλόγου