Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ



Το έθιμό μας: ΤΟ ΛΑΖΑΡΟΣΑΒΒΑΤΟ 

Στην Κρήτη το Λαζαροσάββατο άρχιζε με την εμφάνιση των παιδιών στους δρόμους. Κρατούσανε στα χέρια το «Λάζαρο», ένα καλάμι ύψους 2 μέτρων. Στην κορφή του είχε ένα λυγισμένο χλωρό κλαδί ( από ροδιά, κυδωνιά ή άλλο δέντρο) που σχημάτιζε στεφάνι. Αυτό στολίζονταν με άνθη, μαργαρίτες, μαχαιρίδες και, κυρίως, με ορχιδέες. Στην επάνω άκρη σχηματίζονταν ένας μικρός σταυρός με λουλούδια ή τοποθετούνταν ένα λευκό κρίνο.
Με το ξημέρωμα άρχιζαν οι «παρελάσεις» των καλαντιστάδων, που τραγουδούσαν τα λαζαροκάλαντα. Στα χωριά της Πεδιάδας σχηματίζονταν πολλές ομάδες παιδιών και ανά δυο, ανά τρία έβγαιναν στους δρόμους. Ο ένας κρατούσε το καλάμι κι άλλος το καλάθι για τ’ αυγά. Η μοιρασιά των αυγών γινόταν στο τέλος.


Το τραγούδι μας: ΤΑ ΛΑΖΑΡΟΚΑΛΑΝΤΑ 

Σήμερο έρχεται ο Χριστός, ο Επουράνιος Θεός.
Εις την πόλη Βηθανία Μάρθα κλαίει και Μαρία,
Λάζαρο τον αδερφό τους τον γλυκύ και καρδιακό τους, 
τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τον εμοιρολογούσαν.

Την ημέρα την τετάρτη κίνησε ο Χριστός για να’ ρθει
και εβγήκε η Μαρία έξω από τη Βηθανία
και εμπρός του γόνυ κλίνει και τους πόδας του φιλεί.

Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου δεν θα πέθαινε ο αδερφός μου,
μα και τώρα εγώ πιστεύω και καλότατα ηξεύρω,
ότι δύνασαι αν θελήσεις και νεκρούς να αναστήσεις.

Λέγε, πίστευε, Μαρία, άγωμεν εις τα μνημεία.
Τότε ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει.
Άδη, τάρταρε και χάρο, Λάζαρο θε να σου πάρω.
Δεύρο έξω, Λαζαρέ μου, φίλε και αγαπητέ μου.
Παρευθύς από τον Άδη ως εξαίσιο σημάδι.

Λάζαρος απελυτρώθει, ανεστήθει κι εσηκώθει,
ζωντανός σαββανωμένος και με το κερί ζωσμένος.
Τότε η Μάρθα κι η Μαρία, τότε όλη η Βηθανία
δόξα τω Θεώ φωνάζουν και τον Λάζαρο εξετάζουν.

Λάζαρε πες μας τι είδες εις τον Άδη όπου πήγες;
Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους.
Δώσ’ τε μου νερό λιγάκι, να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδίας, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.



Η συνταγή της ημέρας : ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια, τα «λαζαράκια» ή «λαζάρια». Στην Κρήτη δεν υπάρχει αυτό το έθιμο, ή τουλάχιστον δε μας είναι γνωστό. Μόνο στην επαρχία Σητείας παρασκεύαζαν μερικές νοικοκυρές «λαζαράκια», αλλά το έθιμο φαίνεται να οφείλεται σε επιρροές από τα πασχαλινά έθιμα των Δωδεκανήσων. Εκτός από τη Σητεία, «λαζαράκια» ζύμωναν σε χωριά προσφύγων όπως στον Άγιο Σύλλα Ηρακλείου.

Απεναντίας, σε όλη την Κρήτη παρασκευάζονταν την παραμονή του Λαζαροσάββατου αρτίδια ανθρωπόσχημα ή ζωόσχημα. Παλαιότερα αυτά ήταν τα πασχαλινά δώρα των παιδιών και τα λέγανε κουκνίκους, κουκνίσκους, πέρδικες, κικίνες, κικινάκια, κουκουναρές, κακαρίστρες, πουλαϊδόνες, κουτσούνες, μαντόνες, αυγομαντόνες, παγώνες, αυγοκουλούρες, αυγοπούλες. Συνήθως η μητέρα τα έδινε στα παιδιά της κι εκείνα της φιλούσαν το χέρι.

ΑΣ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!!!
Υλικά:
· 500 γραμ. αλεύρι σκληρό
· 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
· 3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας
· 3/4 κούπας ζάχαρη
· 3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
· 1/3 κούπας ελαιόλαδο
· 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
· 1 πρέζα γαρύφαλλο
· λίγο γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
· λίγα ολόκληρα γαρύφαλλα(για τα μάτια)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στη 1/2μισή κούπα χλιαρό νερό.
2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
3. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
4. Με 2 κουταλιές της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες. Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με το γλυκάνισο.
5. Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες. Κατόπιν, προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το νερό.
6. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη αφράτη, που δεν κολλάει στα χέρια.
7. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες (στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
8. Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού και από το καθένα κρατάμε λίγο ζυμάρι και πλάθουμε ένα μπαστουνάκι που θα το κόψουμε στα 2 για να κάνουμε τα χεράκια.
9. Πλάθουμε τις μπάλες σε μακρόστενα ψωμάκια τα οποία πατάμε από την κάτω μεριά για να πλατύνουν (να μοιάζουν σα φασκιωμένα ανθρωπάκια ή μπορούμε να κόψουμε στη μέση από κάτω για να έχει 2 ποδαράκια).
10. Βάζουμε τα κορδονάκια χιαστί από πάνω σα σταυρωμένα χέρια.
11.Στο πάνω μέρος, το κεφάλι, βάζουμε τα γαρύφαλλα στη θέση των ματιών.
12. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, που έχουμε λαδώσει ελαφρά και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πεσέτα για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
13.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά ίσα να ροδίσουν.


Το τραγούδι της ημέρας : Βυζαντινά κάλαντα του Λαζάρου 





Η πασχαλινή κατασκευή μας : 
Πασχαλινή κάρτα με αυγό και κοτοπουλάκι




Στείλτε ή μοιράστε τις ευχές σας για το Πάσχα με μια όμορφη καρτούλα! Με το πατρόν, ετοιμάστε ένα κόκκινο αυγό που μέσα θα έχει ένα χαριτωμένο κοτοπουλάκι γεμάτο όμορφες ευχές!

Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ