18 Μαρτίου, 2014

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Με παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς της πατρίδας μας, μαντινάδες, τραγούδια και παιχνίδια γιορτάσαμε φέτος την Αποκριά στο σχολείο μας. Το πολύχρωμο Γαϊτανάκι που έπλεξαν τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, το «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» που χόρεψαν τα αγόρια της Ε΄ τάξης  μας γέμισαν με κέφι και αισιοδοξία.
Η βιωματική προσέγγιση των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων του ελληνικού λαού καθώς και η διατήρηση και μετάδοσή τους, είναι ένας από τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο σχολείο μας μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και αυτή τη μέρα επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Οι γυμνάστριές μας κ. Βερίγου Ελένη και κ. Κυρίτση Βάνα με το μεράκι και τη διάθεση που τις διακρίνει εμψύχωσαν τα παιδιά και πρόσφεραν μια πρωτότυπη και ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση στο σχολείο.



Το πρόγραμμα της γιορτής μας :

1.       «Το Γαϊτανάκι» από τα παιδιά της  ΣΤ΄ τάξης
Ένα χορευτικό παιχνίδι που πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς  Ασίας  και έδεσε απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών .
Δεκατρία (13) άτομα χρειάζονται για να στήσουν τον χορό . Ο ένας κρατά ένα κοντάρι από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, τα « γαϊτάνια».
Οι χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί σε 6 ζευγάρια κι έτσι οι κορδέλες πλέκονται πάνω στο κοντάρι. Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής από τη χαρά στη λύπη,  από  το χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. 

2.  «Πώς το τρίβουν το πιπέρι»
Από τα αγόρια της Ε’ τάξης
Παραδοσιακός Αποκριάτικης χορός που χορεύεται σε πολλά  μέρη της  Ελλάδος.   

3. «Τα κουκιά » από την Δ΄τάξη
Χορός μιμητικός αποκριάτικος που χορεύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από άνδρες και γυναίκες . Οι χορευτές με αστείες κινήσεις μιμούνται τα λόγια του τραγουδιού πώς φυτεύουν, πώς σκαλίζουν πώς φορτώνουν οι Ικαριώτες τα  κουκιά.

4. Τα φανταστικά πρωτάκια σε ένα «παιχνίδι με μπαλόνια»!!!

5.Το Β1 μας διασκέδασε με μια φανταστική «σκυταλοδρομία με στεφάνια!»

6. Το Β2 με την «μπάλα πάνω από τα κεφάλια»

7.
  
«
Διελκυστίνδα» από τα παιδιά της Γ΄ τάξης:
Το Γ1 και Γ2 μας έδειξαν την δύναμη τους !!! με το τράβηγμα σχοινιού

8. Το Γ2 σε μια φανταστική  «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ»

9. Το Δ1 μας διασκέδασε με «κουτάλια και πιγκ-πογκ»

10. «Ζερβόδεξος» από την Ε΄τάξης
Παλιός κρητικός χορός με εύθυμο χαρακτήρα που ονομάζεται έτσι επειδή οι χορευτές προχωρούν μια προς τα αριστερά και μια προς τα δεξιά ανάλογα με τη μελωδία.
Οι χορευτές είναι πιασμένοι με μαντήλια ο ένας πίσω από τον άλλο.
Όταν από το βιολί ακουστεί ένας οξύς και  διαπεραστικός  ήχος  όλοι αλλάζουν κατεύθυνση  και ο τελευταίος γίνεται πρώτος.

11. «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ» από Δ΄ τάξη
Εύθυμος χορός που έχει πια ξεχαστεί, όμως δεν έλειπε από τα γλέντια και ιδιαίτερα εκείνα των Αποκριών. Χορεύεται από ζευγάρια και κάποιον που αντί για ντάμα βαστά σκούπα. Όταν κάποιος φωνάξει αλλαγή τότε όλοι πρέπει να αλλάζουν ντάμες κι αυτός να προλάβει να αρπάξει τη ντάμα κάποιου. Όποιος μείνει χωρίς ντάμα χορεύει με τη σκούπα.

12. Με την «ΓΙΑΝΚΑ» το Δ2 μας κάλεσε  για χορό!!! Γιάνκα χορεύουν όλοι στην παρέα, Γιάνκα χορεύουν όλοι στη γραμμή.



Το πρωί της ίδιας μέρας και πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στην αυλή του Σχολείου, τα παιδιά ντυμένα με αποκριάτικες στολές είχαν την ευκαιρία να χορέψουν , να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν στις τάξεις τους παρέα με τους δασκάλους τους . Το κέφι και η χαρά των παιδιών περίσσεψε την ημέρα εκείνη, δίνοντας μια διαφορετική  νότα στην καθημερινότητά τους.




Για την πραγματοποίηση των αποκριάτικων εκδηλώσεων ήταν βέβαια απαραίτητη και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος  με τη σωστή διακόσμηση του χώρου. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με εικαστικές αποκριάτικες δημιουργίες οι οποίες στόλισαν γωνιές του σχολείου μας που τους έφεραν πιο κοντά στο πνεύμα της Αποκριάς.
Ευχόμαστε να είμαστε και του χρόνου καλά να διασκεδάσουμε και πάλι!