25 Απριλίου, 2014

Πρώτες Βοήθειες


Στις 27 Μαρτίου 2014 το σχολείο μας επισκέφθηκε η κ. Καλεμάκη Μαρία, μητέρα μαθητή μας και μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σκοπός της επίσκεψής της ήταν να μιλήσει στους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Σχολείου μας για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και για τις Πρώτες Βοήθειες που μπορεί να δοθούν σε περίπτωση ατυχήματος καθώς και για το πώς τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα έκτακτο περιστατικό που μπορεί να συμβεί στα ίδια, σε ένα συμμαθητή, σε ένα φίλο τους ή ακόμα και σε μέλη της οικογένειάς τους.
Με πολύ απλό, προσιτό και κατανοητό τρόπο η κ. Καλεμάκη μίλησε στα παιδιά για το πώς αντιμετωπίζουμε απλά χτυπήματα, τραυματισμούς, κοψίματα, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, τσιμπήματα από έντομα, κατάποση ξένου σώματος και άλλα περιστατικά με τα οποία μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα.
Τους εξήγησε ακόμα για το πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση ενός ατόμου που έχει πέσει θύμα ατυχήματος ή αρρώστησε ξαφνικά, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν  με κύριο στόχο τη διατήρησή του στη ζωή μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Τέλος, τους έκανε αναπαράσταση Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε κούκλα πρόπλασμα, εξηγώντας τι πρέπει να προσέχουμε σε αυτή την περίπτωση και πώς να αντιμετωπίσουμε το θύμα, δείχνοντας τους επίσης και ένα φορητό μηχάνημα απινιδωτή.
Οι μαθητές μας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω θέματα, συμμετείχαν ενεργά όπου τους ζητήθηκε, μίλησαν για περιστατικά ατυχήματος που τους έχουν συμβεί ή στα οποία ήταν παρόντα, πρόσθεσαν τις δικές τους γνώσεις αλλά και τις απορίες που τους προέκυψαν από όσα άκουσαν.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Καλεμάκη για το χρόνο που μας διέθεσε, για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μετέφερε στους μαθητές μας και για τον πολύ ωραίο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τα παιδιά ώστε να μάθουν χρήσιμα για την καθημερινότητά τους πράγματα χωρίς να φοβούνται να τα αντιμετωπίσουν.
Την ευχαριστούμε επίσης θερμά γιατί, πριν από τους μαθητές μας είχαμε την ευκαιρία και εμείς οι εκπαιδευτικοί να παρακολουθήσουμε σε απογευματινό χρόνο μια δίωρη επιμόρφωση από την κ. Καλεμάκη πάνω σε ατυχήματα ή περιστατικά που μπορούν να προκύψουν στο χώρο του Σχολείου και ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο της αλλά και γενικότερα στο πραγματικά πολύ χρήσιμο για όλη την ανθρωπότητα έργο του Ερυθρού Σταυρού.