30 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ 3ης ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι πολυσήμαντος και πολυδιάστατος. Ανάλογα με τον χώρο, στον οποίο λαμβάνει χώρα έχει και τις κατάλληλες παραμέτρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ένα σχολείο η εκπαίδευση των μαθητών περιλαμβάνει τις γνώσεις και τα γράμματα, που αποτελούν έναν από τους λίθους που θεμελιώνουν την προσωπικότητα του ανθρώπου και τον καθιστούν, αν αξιοποιηθούν σωστά, ως ένα ικανό μέλος της κοινωνίας που μπορεί να βαδίσει με τα απαραίτητα εφόδια στο δρόμο της προόδου.
Πέρα όμως από τις γνώσεις που προσφέρονται μέσα από τα βιβλία η εκπαίδευση σε ένα σχολείο οφείλει, να διδάξει στους μαθητές όλους εκείνους τους κανόνες που αφορούν στην ασφάλειά του και μπορούν να τους κάνουν ικανούς να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, καθώς και να συμπαρασταθούν στους γύρω τους είτε είναι συμμαθητές τους είτε η οικογένειά τους.
Στα πλαίσια αυτού του είδους της εκπαίδευσης το σχολείο μας πραγματοποίησε στις 9 ΜαΪου 2014 ένα σεμινάριο για την προστασία μας σε περίπτωση σεισμού και την παροχή πρώτων βοηθειών, παρουσία της 3ης ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.



Οι αξιωματικοί κ. Ξυπάκης και ο κ. Δουλγεράκης από τη μεριά της 3ης  ΕΜΑΚ και ο Προϊστάμενος του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ κ. Γιάννης Ζαφειρίου, ο εκπαιδευτής κ. Μιχάλης Μαρκάκης και ο γιατρός κ. Φώτης Ψαράκης ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές μας για το έργο που καθεμιά υπηρεσία επιτελεί.
Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν κυρίως να γνωστοποιήσουν στα παιδιά τρόπους, με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν σε περίπτωση σεισμού και αυτό ήταν έργο της 3ης ΕΜΑΚ. Ο κ. Ξυπάκης με απόλυτα κατανοητό τρόπο ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για το τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Τη σκυτάλη πήρε το ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος του Συντονιστικού Κέντρου, ο οποίος μας ενημέρωσε πλήρως για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Μαρκάκης με τον πλήρη εξοπλισμό του, έχοντας μαζί του και ένα πρόπλασμα, μας έκανε ένα ολοκληρωμένο μάθημα πρώτων βοηθειών, καθώς και κυκλοφοριακής αγωγής.
Μετά το λόγο έλαβε ο γιατρός κ. Ψαράκης που συνέχισε μέσα από τη δική του ιδιότητα το ξεχωριστό μάθημα των πρώτων βοηθειών.
Το κλείσιμο αυτού του σεμιναρίου ήταν η επίσκεψη ενός ασθενοφόρου στο χώρο του σχολείου και έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του από τους διασώστες και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των ιατρικών οργάνων που υπάρχουν μέσα στην καμπίνα.
Θα ήταν βασική παράλειψη από μέρους μου να μην αναφερθώ και στη ψυχή του ΕΚΑΒ, σε δυο ανθρώπους, που το έφτασαν στο απόγειό του και που έχασαν τη ζωή τους στην ώρα του καθήκοντος, το γιατρό Δημήτρη Βουρβαχάκη και το Διασώστη Βαγγέλη Κελαράκη, οι οποίοι υπήρξαν και πρωτεργάτες για την εκπαίδευση των σχολείων στα θέματα των πρώτων βοηθειών.
Θέλοντας να ευχαριστήσω εκ βαθέων τους αξιωματικούς της 3ης ΕΜΑΚ και τους Υπεύθυνους του ΕΚΑΒ και κυρίως στον κ. Γιάννη Ζαφειρίου, του οποίου η παρέμβαση για την επίσκεψη ήταν καθοριστική, για την πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική ενημέρωσή τους στο σχολείο μας, ας μου επιτραπεί να αφιερώσω αυτή τη μέρα στους δυο αδικοχαμένους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και να ευχηθώ στους συναδέλφους τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο τους.

Η δασκάλα της έκτης τάξης
Μακρογιαννάκη Ελένη