03 Ιουλίου, 2014

«Η  Β΄ τάξη  μες  στο  Μουσείο ...»



Τα παιδιά της Β΄ τάξης με αφορμή την ενότητα  "Μες στο Μουσείο" που εντάσσεται στο μάθημα της Γλώσσας και στα πλαίσια του προγράμματος « Η παράδοση καλά κρατεί »  οργάνωσαν  λαογραφική έκθεση  στην αίθουσα  εκδηλώσεων του σχολείου.
Οι μικροί μαθητές με τη βοήθεια των γονέων τους , ψάχνοντας στα συρτάρια , στις αποθήκες και στα μπαούλα, βρήκαν πολύτιμα κειμήλια  και πολύ παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι παππούδες τους για τις εργασίες τους  αλλά και είδη οικιακής χρήσης και  υφαντά των γιαγιάδων και τα έφεραν στο σχολείο.
Πατανίες , πατητές, κεντήματα, λυχνοστάτες και λυχνάρια,  μπουγαδοτσίκαλα  και μουζοτσίκαλα,  σίδερα με κάρβουνο , λάμπες πετρελαίου , βούργιες ,  θρινάκια  για το λίχνισμα και δραπάνια, πιθάρια, μύλοι πιπεριού και  καφέ , γουδιά , ζυγαριές αλλά και είδη τεχνολογίας όπως γραφομηχανή , πικ απ και φωτογραφική μηχανή κατέφτασαν στο σχολείο με πολύ ενθουσιασμό.
Οι μικροί μας μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους παρουσίασαν τα αντικείμενα που έφεραν στους συμμαθητές τους , έγραψαν λεζάντες που τοποθέτησαν διπλά σε κάθε αντικείμενο.
Στη συνέχεια έγραψαν προσκλήσεις που έδωσαν στους γονείς τους. Και όταν η λαογραφική έκθεση άνοιξε τις πύλες της έγιναν μικροί ξεναγοί που ξενάγησαν τόσο τους γονείς τους όσο και τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου.
Η οργάνωση της έκθεσης έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητα των προγόνων τους, να μάθουν για τις ασχολίες τους  και τις συνήθειες τους . Ήταν μια προσπάθεια σύνδεσης με το παρελθόν. Άλλωστε πρέπει να θυμόμαστε πως ένας λαός που έχει ξεχάσει την παράδοση είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία.

Γιατί λαός χωρίς Παράδοση είναι λαός χωρίς ταυτότητα.



«Πάτησα στους ώμους των προγόνων μου κι έτσι μπόρεσα να δω πιο πέρα από τα τείχη του καιρού μου».Α. Αϊνστάιν.