11 Απριλίου, 2015

ΠΑΣΧΑ



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Π Α Σ Χ Α


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού. Η Μ. Εβδομάδα και η Ανάσταση ήταν και είναι οι ομορφότερες μέρες του χρόνου τις οποίες ζούμε και τις ζει κάθε κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού με χαρά και αγάπη.
Το Πάσχα είναι το πρώτο ξύπνημα από το βαρύ, βαρύτατο χειμωνιάτικο ύπνο. Είναι κατά πολλούς ειδήμονες η πρώτη ανάσταση της ζωής, ύστερα από μια μεγάλη νάρκη κι ένα βαθύ μαρασμό. Και γι' αυτό γιορτάζεται τόσο χαριτωμένα, τόσο πρωτότυπα. Είναι η μεγάλη γιορτή όλων των μεσογειακών λαών.
Το ελληνικό όμως Πάσχα έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και χαρακτηριστική αίσθηση. Τα πασχαλινά έθιμα του ελληνικού λαού έχουν τη δική τους σφραγίδα, αξία και ποικιλία και έχουν όλα τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων ή ακόμη και χιλιετηρίδων.
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα το Πάσχα γιορτάζεται με αναβίωση παλιών εθίμων και μια ομαδικά λαϊκή διάθεση επιστροφής στις πασχαλινές ελληνικές παραδόσεις, τόσο αλληγορικές και τόσο γνήσιες.


Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε το κλίμα αυτών των γιορτινών ημερών αναρτώντας στην ιστοσελίδα μας τα πιο παλιά έθιμα που συναντάμε στον τόπο μας την Κρήτη. Άλλα από αυτά έχουν εξαφανιστεί, αλλά κάποια από αυτά συνεχίζουν να αναβιώνουν κυρίως στα χωριά του νησιού μας.
Καθημερινά επίσης θα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας πασχαλινές συνταγές, κατασκευές, βίντεο, ποιήματα, τραγούδια και ότι άλλο βρήκαμε για σας.




Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτά