29 Μαΐου, 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ & ΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σάββατο 23 Μαΐου 2015



Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, γεμάτοι ενθουσιασμό  συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του επιβατικού σταθμού του λιμένα Ηρακλείου προκειμένου να επιβιβαστούμε σε πλοίο των Μινωικών γραμμών με προορισμό τον Πειραιά.





Κυριακή 24 Μαΐου 2015


Το  πρωί επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και η εκδρομή μας ξεκίνησε με πρώτο προορισμό το Μαραθώνα για να δούμε το τεχνητό φράγμα και τη λίμνη που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής εξαιτίας της πληθώρας των ειδών που φιλοξενεί. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1931 μετά την ανύψωση του φράγματος και έως το 1959 αποτελούσε τη βασική πηγή υδροδότησης της Αθήνας. 


Στον όμορφο αυτό φυσικό χώρο,  καθίσαμε λίγη ώρα για ένα πρωινό καφέ για τους μεγάλους και πρωινό για τους μικρούς. 





Παράλληλα, επειδή διεξάγονταν αγώνες για παιδιά και ενήλικες, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα μέρος τους και να χειροκροτήσουμε τις προσπάθειες όσων αγωνίστηκαν.





http://i1.trekearth.com/photos/59725/marathon_dam.jpgΣτη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χώρο που έγινε η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.  και τον τύμβο που στήθηκε προς τιμή των πεσόντων. Μια μακέτα του χώρου μας έδωσε τη δυνατότητα να θυμηθούμε τα γεγονότα της μάχης και την μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών.  Φεύγοντας από το Μαραθώνα είδαμε και το σημείο εκκίνησης του Μαραθώνιου δρόμου, του δρόμου που διήνυσε ο Φειδιππίδης προκειμένου να αναγγείλει στους Αθηναίους το αποτέλεσμα της μάχης.  
Επόμενος προορισμός μας το Αττικό Πάρκο στην περιοχή των Σπάτων. Αρχικά είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα με τα δελφίνια που φιλοξενούνται στο χώρο του πάρκου και στη συνέχεια να δούμε από κοντά ένα πλήθος ζώων που φιλοξενούνται στο χώρο αυτό, θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, συνολικά 400 διαφορετικά είδη, τα οποία προέρχονται από όλες τις ηπείρους και όλα τα μέρη του πλανήτη. Είναι αξιοθαύμαστο πραγματικά και εκπληκτικό να έχεις την ευκαιρία να δεις όλα αυτά τα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ζώα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο.
 Ξεκουραστήκαμε, δροσιστήκαμε απολαύσαμε το υπέροχο πάρκο και γεμάτοι από εικόνες και εμπειρίες συνεχίσαμε την εκδρομή μας. Επισκεφθήκαμε το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glen που μας έδωσε την ευκαιρία ενός σύντομου γεύματος, χαλάρωσης και παιχνιδιού για τα παιδιά.
Έπρεπε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα καθώς η σύντομη εκδρομή μας δε μας άφηνε πολλά περιθώρια. Επισκεφθήκαμε  το γνωστό σε όλους Πλανητάριο προκειμένου να παρακολουθήσουμε στη θόλο, το ημισφαιρικό θέατρο εικονικής πραγματικότητας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΝ». Καθισμένοι στην αίθουσα προβολής παρακολουθήσαμε  ένα ασυνήθιστο ταξίδι στα βάθη του διαστήματος.


ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ


Εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο στην περιοχή του Μικρολίμανου. Είχε έρθει η ώρα να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε. Το βραδάκι μαζευτήκαμε και πάλι όλοι μαζί για  να περάσουμε ένα ευχάριστο και ήρεμο βράδυ σε μια πολύ όμορφη ταβέρνα κοντά στη θάλασσα, απολαμβάνοντας την ομορφιά του Μικρολίμανου και τη θέα της Καστέλας που ανοιγόταν μπροστά μας.

ΦΩΤΟ (μέρος 1)



ΦΩΤΟ (μέρος 2)




Δευτέρα 25 Μαΐου 2015


Μετά από ένα πλούσιο πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχωρήσαμε με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης. Η ξεναγός μας περίμενε στην είσοδο για να ξεκινήσει η επίσκεψή μας στο πολύ σημαντικό και σύγχρονο μουσείο,  ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα σε εκθέματα στον κόσμο. Περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων που βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αγάλματα, αετώματα, είδη καθημερινής χρήσης και λατρείας. Αναμφισβήτητα όμως, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου αποτελούν οι Καρυάτιδες, τοποθετημένες σε περίοπτη θέση, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα  να θαυμάσει την τελειότητα της τέχνης του 5ου π.Χ. αιώνα.
Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα με την αναπαράσταση της ζωφόρου και των αετωμάτων του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου. Οι διαφανείς υαλοπίνακες επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το αρχιτεκτονικό μνημείο από το οποίο προέρχονται, ενώ η αισθητή απουσία πολλών μαρμάρων τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, πληγώνει τόσο το μνημείο όσο και τον επισκέπτη.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας στο Μουσείο, επιβιβαστήκαμε και πάλι στο λεωφορείο με προορισμό αυτή τη φορά το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Ένα στάδιο κόσμημα για την πατρίδα μας, που τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει φιλοξενήσει πολλές μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις με κορυφαία όλων, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στον ίδιο χώρο, έχουν διοργανωθεί επίσης, συναυλίες πολλών σημαντικών καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων.
http://radio-lehovo.gr/wp-content/uploads/2014/04/Olympic-Stadium-athens-11.jpgΣτο Ολυμπιακό Στάδιο μας υποδέχτηκε ο κ. Μιχαλόπουλος, εκπαιδευτικός και αθλητής, αποσπασμένος στο Ολυμπιακό Στάδιο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μας οδήγησε στο εσωτερικό του Σταδίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε στις κερκίδες, να δούμε τον αγωνιστικό χώρο, να θαυμάσουμε την περίφημη στέγη Καλατράβα και να δούμε το σημείο όπου ο μεγάλος αθλητής Νίκος Κακλαμανάκης άναψε τη δάδα στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων 2004.

Ο κ. Μιχαλόπουλος μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το στάδιο, την ιστορία του και τις σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές στιγμές που έχει φιλοξενήσει. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά να τα παρακολουθήσουμε και σε ένα πολύ συγκινητικό βίντεο, μέσα από το οποίο διαγραφόταν κορυφαία περιστατικά της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

http://www.autoclubrental.gr/images/parliament-building.jpg Το επόμενο ραντεβού μας ήταν στην είσοδο της Βουλής, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές συναντήσαμε την υπεύθυνη της επίσκεψης μας στο χώρο. Αρχικά οδηγηθήκαμε σε μια αίθουσα όπου μια υπάλληλος της Βουλής μίλησε στους μαθητές τόσο για την ιστορία του κτιρίου που φιλοξενεί το Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ακολούθησε ένα παιχνίδι με ερωτήσεις και απαντήσεις για να διαπιστωθεί πόσα γνωρίζουν οι μαθητές για τα παραπάνω θέματα.
 Μετά το τέλος του παιχνιδιού ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο και οδηγηθήκαμε στην αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις της Βουλής. Η φετινή έκθεση είχε θέμα «H αποκατάσταση της  Δημοκρατίας - 40 χρόνια». Υπήρχε πολύ υλικό από τον τύπο και τα περιοδικά καθώς και φωτογραφίες από σημαντικούς πολιτικούς της εποχής εκείνης που έπαιξαν ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Σε κάποιες προθήκες υπήρχαν επίσης προσωπικά αντικείμενα πολιτικών προσώπων.
Στη συνέχεια κατεβήκαμε και πάλι στο ισόγειο και επισκεφθήκαμε την αίθουσα των συνεδριάσεων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καθίσουν σε κάποια από τα έδρανα των βουλευτών, ενώ τους ενημέρωσαν για το πού κάθονται οι βουλευτές (ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκουν), τα μέλη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής. Μετά από τις απαραίτητες φωτογραφίες αναχωρήσαμε από το χώρο.


ΦΩΤΟ (μέρος 3)



ΦΩΤΟ (μέρος 4)




Ήταν ακριβώς η ώρα όπου μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη γινόταν η εντυπωσιακή διαδικασία αλλαγής της φρουράς. Οι εύζωνοι με τις παραδοσιακές στολές και τον επιβλητικό βηματισμό  που μαγνητίζει τα βλέμματα πλήθος κόσμου και φυσικά και τα δικά μας.




http://www.touristorama.com/assets/images/articles/kalitero_axiotheato_tis_europis_i_akropoli/acropoli.jpgΣυνεχίζοντας την ξενάγησή μας, ανεβήκαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το θέατρο του Διονύσου, το θέατρο Ηρώδη του Αττικού, τα Προπύλαια, το ναό της Απτέρου Νίκης, το Ερέχθειο και φυσικά το μοναδικό και επιβλητικό ναό του Παρθενώνα, τον οποίο οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν χτίσει προς τιμήν της προστάτιδας τους θεάς Αθηνάς και ο οποίος αποτελεί σύμβολο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Ένα έργο μοναδικής τέχνης και τελειότητας που ατενίζει από ψηλά όλη τη σύγχρονη Αθήνα.


ΦΩΤΟ (μέρος 5)




Η ώρα είχε πλέον περάσει και η εκδρομή μας έφτανε στο τέλος της. Είχε έρθει η ώρα να επιβιβαστούμε και πάλι στο πλοίο των Μινωικών γραμμών για το ταξίδι της επιστροφής.
Τρίτη 26 Μαΐου 2015
Η άφιξή μας στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμανε και το τέλος της εκδρομής μας.


Ευχαριστήριο


Ως Διευθύντρια του Σχολείου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Βολανάκη Γιάννη, Μακρογιαννάκη Ελένη, Χναράκη Μαρία και Χουλάκη Μαρία που συμμετείχαν στην εκδρομή και συνέβαλαν στην καλή οργάνωση και την επιτυχία της.
Να ευχαριστήσω επίσης όλους τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που κατέβαλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να μειωθεί το εισιτήριο των παιδιών και να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στην εκδρομή αυτή.
Επίσης, όλοι  οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαμε στην εκδρομή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές του σχολείου μας για την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και τους γονείς που συμμετείχαν  για τη συνέπειά που επέδειξαν και τη συνδρομή τους στην επιτυχή έκβαση της εκδρομής.
Ευχόμαστε σε όλους να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές παρόμοιες αποδράσεις και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!


Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην εκδρομή
Χατζηγιαννάκη Αργυρώ
Βολανάκης Γιάννης
Μακρογιαννάκη Ελένη
                                                                      Χναράκη Μαρία
                                                                      Χουλάκη Μαρία