18 Απριλίου, 2016

ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Η Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ήταν μια μέρα ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική για το σχολείο μας. Με αφορμή την «Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας» στις 6 του Μάρτη αλλά και την ημέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια μέρα στο σχολείο που θα είχε σαν θέμα τη φιλία.
Η ημέρα ξεκίνησε με μια ομιλία - ενημέρωση που έγινε στα παιδιά από την ψυχολόγο του σχολείου μας κ. Άρια Μπαρκάτσα με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Η κ. Μπαρκάτσα μίλησε πρώτα στα παιδιά εξηγώντας τους τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying και ποιες μορφές μπορεί να πάρει. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν μικρά βίντεο που πρόβαλαν κάθε φορά το θέμα μέσα από τη ματιά του θύματος, του θύτη αλλά και των παρατηρητών.

Ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία τα παιδιά εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους, μίλησαν για τις εμπειρίες τους σε σχέση με το θέμα, κατανόησαν την ανάγκη να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να βοηθάμε όποιον έχει ανάγκη. Βγαίνοντας από το χώρο πήραν τους μαρκαδόρους τους και έγραψαν τα δικά τους συνθήματα ενάντια στο bullying.

Ακολούθησαν και άλλες δράσεις. Πάνω σε άσπρο χαρτί του μέτρου ζωγραφίσαμε το περίγραμμα δύο ανθρώπων που ο ένας έδινε το χέρι του στον άλλο σε ένα δείγμα φιλίας. Ήταν ο τοίχος της καλοσύνης. Πάνω σ’ αυτόν τα παιδιά κόλλησαν κίτρινα χαρτάκια που το καθένα έγραφε μια καλή πράξη που είχε δεχτεί από συμμαθητή/τριά του. Περιμένουμε ο τοίχος να γεμίσει με κίτρινα χαρτάκια από τις θετικές ενέργειες των μαθητών μας.

Τέλος, όλα τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους έφτιαξαν καρδούλες κρεμαστές και βραχιολάκια που πάνω τους ήταν γραμμένα μηνύματα αγάπης και φιλίας, τα φόρεσαν και τα πήραν στο σπίτι τους, ενθουσιασμένα από την ξεχωριστή σε δράσεις ημέρα που είχαν βιώσει.
Ελπίζουμε, η ημέρα αυτή να μείνει χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών και το σχολείο μας να γίνει ο χώρος που θα κυριαρχεί η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές.