21 Ιανουαρίου, 2017

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ




Φτάσε εκεί που δεν μπορείς.
Γεννιόμαστε στο σκοτάδι, πεθαίνουμε στο σκοτάδι.
Το φωτεινό διάστημα ανάμεσα στα δύο λέγεται ζωή.
Όπου αστοχεύεις γύρισε κι όπου πετύχεις φύγε.
Αν δεν φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, δε βγάζουν οι πλάτες σου φτερούγες.





Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ρήσεις ενός μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, αξιόλογου μυθιστοριογράφου και ταξιδευτή του Νίκου Καζαντζάκη. Το απαράμιλλο ταλέντο του, το ανήσυχο πνεύμα του, τα μοναδικά του βιβλία έκαναν διεθνώς γνωστή τη συγγραφική του δράση, καθώς είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Η εξαίρετη πένα του μας ταξιδεύει σε δρόμους μακρινούς, σε εποχές αλλοτινές όπου η αλήθεια συναντά το μύθο και το πάντρεμα είναι αξιοθαύμαστο.
Στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 70 χρόνων από το θάνατό του οι μαθητές της έκτης τάξης με τη συνδρομή των δασκάλων τους συμμετέχουν στο δίκτυο ‘’Γνωρίζοντας τον Καζαντζάκη΄΄ ένα πρόγραμμα που θα λάβει χώρα τη φετινή χρονιά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τα έργα του μεγάλου μας συγγραφέα, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης του, να μάθουν τις ανησυχίες του, να εντρυφήσουν στον τρόπο γραφής του.
Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε μαζί με τους μαθητές μας της ΣΤ τάξης μια εκδρομή στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά προκειμένου να δουν ξανά τη συγγραφική του δράση. Η επίσκεψη είχε γίνει και πέρυσι με την παρακολούθηση του προγράμματος ‘’Ο διανοούμενος κι ο δράκος’’ βασισμένο στο έργο του Καζαντζάκη ‘’Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά’’.
Φέτος τα παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα ΄΄Με μια σχολική τσάντα΄΄ βασισμένο στο έργο του ΄΄Αναφορά στον Γκρέκο’’ και αναφέρεται στα μαθητικά χρόνια του Καζαντζάκη.
Η επιστροφή στο σχολείο ήταν και πάλι γεμάτη από σκέψεις και συναισθήματα γι΄ αυτή την επίσκεψη και τα παιδιά εξέφρασαν το ζήλο και την ανυπομονησία τους να εργαστούν με πολύ μεγάλη όρεξη στο πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει για τη ζωή, τα βιβλία και την ασίγαστη φλόγα του συμπατριώτη συγγραφέα μας.
Οι δασκάλες της ΣΤ΄ τάξης
                                                                                                                                                                                                        Μακρογιαννάκη Ελένη 
 Κουνδουράκη Αναστασία