17 Μαρτίου, 2017

Ελιά και λάδι



Οι μαθητές της Δ΄ τάξης με αφορμή 
την ενότητα της Γλώσσας "Ελιά", συνεχίσαμε και φέτος την εργασία που ξεκινήσαμε από τη Γ΄ τάξη που σχετίζεται με την ελιά. 





Πέρυσι φτιάξαμε μυρωδάτα σαπουνάκια, ενώ φέτος ασχοληθήκαμε πιο πολύ με την ελιά και τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και με τη χρήση  του λαδιού στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Φέραμε στην τάξη ποικιλία από ελιές της Κρήτης, μαγειρέψαμε με αγνό κρητικό λάδι, φτιάξαμε σαλάτες, λαδολέμονο, λαδόξιδο και λαδορίγανη.
   Όλα αυτά τα καλούδια τα συνοδέψαμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και παραδοσιακό παξιμάδι. Ήταν πραγματική απόλαυση!
 Διαπιστώσαμε πως, κάπως έτσι πρέπει να ήταν τα "συμπόσια" των προγόνων μας. Στη συνέχεια το ρίξαμε και στο χορό, ενώ η δασκάλα μας μάς καμάρωνε. 
Στα πλαίσια της ίδιας εργασίας, επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό χωριό "Αρόλιθος" όπου και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα "Ψωμί κι Ελιά"Ζήσαμε όλα τα όμορφα και αγνά που έζησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και δεν κρύψαμε τη ζήλεια μας. Σαν να ανοίξαμε ένα σεντούκι απ' όπου ξεπήδησε η ζωή στα παλιότερα χρόνια.
 Ζυμώσαμε, φουρνίσαμε στον ξυλόφουρνο, ραβδίσαμε ελιές, σκάψαμε, σπείραμε, ποτίσαμε και σεργιανίσαμε στα πέτρινα σοκάκια του χωριού. Επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια του παλιού τσαγκάρη, του σιδηρουργού, του ξυλουργού και θαυμάσαμε όλα τα εκθέματα του μουσείου. Η Λαογραφία και η ζωή μιας ολόκληρης εποχής, μπροστά στα μάτια μας.

 
Στο τέλος φάγαμε και το ζεστό ψωμάκι που ζυμώσαμε, συνοδευμένο με  ελιές και κρητική γραβιέρα. Ήταν "το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου". Αφού παίξαμε για αρκετή ώρα και χαρήκαμε ήλιο και ξενοιασιά, γυρίσαμε με χορτασμένες τις αισθήσεις μας στο σχολείο. 
 Κι όλα αυτά, με αφορμή την αιώνια ελιά! Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους πρόθυμους εμψυχωτές στον "Αρόλιθο".