20 Νοεμβρίου, 2017


ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ






Επίσκεψη  στο Λαογραφικό Μουσείο   «Λυχνοστάτης»



Τα  παιδιά της Β΄ τάξης με τις δασκάλες  μας  πραγματοποιήσαμε μια όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο   «Λυχνοστάτης» , στη Χερσόνησο  Ηρακλείου.




Σ’ ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο , ταξιδέψαμε στο παρελθόν και γνωρίσαμε  , με βιωματικό τρόπο  , τις εργασίες του αμπελουργού από τη στιγμή που θα φυτέψει το κλήμα , μέχρι να πάρει στα χέρια του τα ζουμερά σταφύλια . Γνωρίσαμε και τα εργαλεία , που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν. Συγκρίναμε τον παλιό και σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας, γευτήκαμε όλα  τα πλούσια αγαθά που μας χαρίζει το αμπέλι (κρασί , ρακί , σταφίδες κ.λ.π.).



Μάθαμε για το Θεό Διόνυσο της Μυθολογίας  και για τον προστάτη των αμπελουργών , τον Άγιο Τρύφωνα. Δραματοποιήσαμε το μύθο του Αισώπου , «Η αλεπού και τα σταφύλια»,  είπαμε μαντινάδες , παροιμίες , λαϊκούς μύθους και δημοτικά τραγούδια  για το αμπέλι και το σημαντικότερο πλύναμε ποδαράκια και πατήσαμε, τραγουδώντας,  ζουμερά  σταφυλάκια  που μας έδωσαν γλυκό γλυκό  μούστο.


Φυσικά πήραμε  μούστο  και μαζί μας  . Θα γίνει μια υπέροχη  μουσταλευριά στο σχολείο μας την ημέρα  , που θα την αφιερώσουμε στα παράγωγα του αμπελιού . Και το γλέντι συνεχίζεται