29 Απριλίου, 2018


Καταλαγάρι – ελαιοτριβείο (Πεζά)

     Στα πλαίσια του προγράμματος «Εποχές - Ασχολίες – Ήθη - Έθιμα» , που δουλεύουμε στο σχολείο , πραγματοποιήσαμε μια εντελώς βιωματική  δράση στο χωριό Καταλαγάρι .


     Φτάνοντας στην είσοδο του χωριού ,   η κυρία Βάνα ,  γιαγιά  ενός μαθητή της Β τάξης , καλωσόρισε τα παιδιά  με  λαδοκούλουρα  και τηγανίτες με πετιμέζι . Τα παιδιά γεύτηκαν με χαρά  το κέρασμα και ευχαρίστησαν την  κυρία Βάνα. Άλλωστε μας περίμενε πολλή δουλειά… 
 
       Στρώσαμε τα δίχτυα κάτω από  μια μεγάλη ελιά , πήραμε   τις ράβδους    κι αρχίσαμε με τη σειρά  να  ραβδίζουμε τα κλαδιά της ελιάς , για να πέσουν οι ελιές στα δίχτυα. Πανηγύρι σωστό! Μετά σηκώσαμε τα δίχτυα, συγκεντρώσαμε τις ελίτσες και τις βάλαμε στο τσουβάλι ,για να τις αλέσουμε στο ελαιοτριβείο.



       Στη συνέχεια , επισκεφθήκαμε  το κέντρο κρητικής διατροφής,  το  «ΛΟΓΑΡΙ» , που σημαίνει  «Θησαυρός» και αποτελεί πράγματι  θησαυρό  γνώσεων , εμπειριών , αγάπης ,  προσφοράς και φιλοξενίας. Στο ισόγειο, σ’ έναν χώρο  παραδοσιακού αγροτικού  σπιτιού  , μας υποδέχτηκε η κυρία Όλγα . Μας μίλησε για τη  χρήση  του λαδιού στα μυστήρια της εκκλησίας και γενικά στη θρησκεία μας ,  για  τους Ολυμπιακούς αγώνες και τη σχέση τους με την ελιά και  μας βοήθησε να φτιάξουμε έναν κότινο για κάθε κεφαλάκι .


       Στεφανωμένοι σαν ολυμπιονίκες , ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο , διαμορφωμένο επίσης σε ένα υπέροχο παραδοσιακό κρητικό σπίτι.  Η υπεύθυνη, κα Χαμηλάκη Κατερίνα, είχε ετοιμάσει για μας μια σειρά εκπλήξεων . Με το χαρακτηριστικό , εγκάρδιο , κρητικό τρόπο φιλοξενίας  δέχτηκε τα παιδιά σ’ ένα χώρο γεμάτο μυρωδιές κι αρώματα από βότανα και χόρτα της εξοχής . Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν  καθώς ζύμωσαν  λαδοκούλουρα  , τα έπλασαν και στη συνέχεια  τα έβαλαν να ψηθούν  μυρίζοντας τη γαργαλιστική μυρωδιά του φούρνου.


     Μάθαμε για τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς , τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου και της μεσογειακής διατροφής   και φτιάξαμε μόνοι μας  ντάκο  με φέτα και ελιές , τον οποίο τιμήσαμε στη συνέχεια όλοι.
      Φυσικά ,τιμήσαμε και τα λαδοκούλουρά μας  μόλις βγήκαν από το φούρνο , συνοδεύοντάς τα με δροσερή  πορτοκαλάδα. Και όπως συμβαίνει σε κάθε γλέντι , τραγουδήσαμε και διασκεδάσαμε.

       Η  εξόρμησή μας  ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο ελαιοτριβείο του κυρίου Πολιτάκη ,  στα Πεζά . Ένα ελαιοτριβείο σύγχρονο και πολύ αξιόλογο. Πρόθυμα ο υπεύθυνος , ο κύριος Μιχάλης , μας  ξενάγησε στο χώρο και μας εξήγησε τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου από τον καρπό της ελιάς.
       Στην επιστροφή  , τα πλατιά χαμόγελα και τα χαρούμενα προσωπάκια έδειχναν πως η  εκδρομή μας ήταν εκπαιδευτική , αλλά και  πολύ διασκεδαστική!