04 Δεκεμβρίου, 2022

 

ΜΝΗΜΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Η πατρίδα μας ανέκαθεν υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού. Η Ελληνική Δημοκρατία αποτέλεσε το αιώνιο πρότυπο διακυβέρνησης των κρατών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο δημοκρατικό πολίτευμα ισχύει η γνώμη και η θέληση των πολλών και διασφαλίζεται η ελευθερία του λαού.

Μια εντελώς διαφορετική μορφή πολιτεύματος και μάλιστα η χειρότερη όλων είναι η δικτατορία. Ο δικτάτορας επιβάλλει τη δική του γνώμη στο λαό, αδιαφορώντας αν είναι σωστή ή λάθος, δίκαιη ή άδικη. Γίνεται τύραννος και καταπιεστής του λαού, ο οποίος πλέον ζει ένα είδος εσωτερικής σκλαβιάς.

Μια τέτοια εσωτερική σκλαβιά επέβαλε στη χώρα μας στις 21 Απριλίου του 1967 η χούντα των συνταγματαρχών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη κατάργηση της δημοκρατίας. Ο λαός άρχισε να υποφέρει. Έχασε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Οι φυλακές γέμισαν από δημοκράτες πατριώτες, οι οποίοι δεν αρνούνταν να υποταχτούν στους δικτάτορες. Και άρχισαν να αγωνίζονται εναντίον τους από τις πρώτες κιόλας ημέρες Αποκορύφωμα της δυναμικής αντίστασης των Ελλήνων κατά της χούντας αποτέλεσε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973.

Οι φοιτητές έδωσαν δυναμικό παρόν εκφράζοντας με εντονότατο τρόπο την δυσαρέσκειά τους στο δικτάτορα. Ακλόνητοι αντιστέκονται, παραμένοντας στις θέσεις τους και φωνάζοντας συνθήματα, υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ακόμα και όταν οι πυροβολισμοί πέφτουν σαν βροχή, ακόμα και όταν το τανκ ισοπεδώνει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, των τραυματιών και των συλληφθέντων είναι μεγάλος.

Τη μνήμη των φοιτητών που έπεσαν στο Πολυτεχνείο, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς, τίμησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας με την γιορτή που διοργάνωσαν, αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο εκείνα τα ζοφερά χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα και τις αιματηρές ημέρες της εξέγερσης.

Με συνθήματα και τραγούδια για τη θυσία των ηρωικών παιδιών του Πολυτεχνείου έδωσαν το δικό τους στίγμα στο πόσο σημαντική είναι η ελευθερία για το λαό, για την πρόοδό του, για το μέλλον του που δεν είναι άλλο από τους μικρούς μας μαθητές, οι οποίοι μας παρουσίασαν αυτή τη συγκινητική γιορτή με την ευχή να μην χρειαστεί να ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες τραγικές στιγμές.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ