Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

26 Απριλίου, 2013


ΜΕΓΑΛΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΑΣ: 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ
Τη Μεγάλη Τετάρτη στις εκκλησίες τελείται το μυστήριο του Ευχέλαιου, στο οποίο ο ιερέας διαβάζει επτά ευχές και επτά ευαγγέλια και ευλογεί το λάδι. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, οι νοικοκυρές γεμίζουν ένα γυάλινο σκεύος με αλεύρι και τοποθετούν εκεί επτά κεριά, όσες και οι ευχές και τα ευαγγέλια του μυστηρίου. Με το αγιασμένο αλεύρι φτιάχνουν το πρόσφορο της Κυριακής και, αν το Ευχέλαιο γίνει πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν το πρόσφορο της Μεγάλης Πέμπτης.

Τελετουργικό χαρακτήρα είχε και η παρασκευή του καινούριου προζυμιού μέσα στους ναούς. Σε πολλές περιοχές (κυρίως του νομού Λασιθίου το έφτιαχνε ο παπάς, σε κάποιες άλλες η παπαδιά.

Στη Σητεία οι γυναίκες έφτιαχναν προζύμι μετά το αυγικό, στα σπίτια τους. Στον Κρουσώνα έφευγαν από την εκκλησία τη Μ. Πέμπτη μετά το δεύτερο ευαγγέλιο, έφτιαχναν προζύμι και επέστρεφαν. Με αυτό ζύμωναν τα κουλούρια της Λαμπρής το Μ. Σάββατο.

Σε άλλες περιοχές (Αβδού Πεδιάδος) οι νοικοκυρές , σε βαθύ πιάτο, ζύμωναν, λέει, το προζύμι κι ανέβαινε χωρίς μαγιά. Στην Αξό η διαδικασία αυτή γινόταν τη Μ. Παρασκευή. Οι γυναίκες έφερναν το αλεύρι στην εκκλησιά κι έβαζαν πάνω του άνθη του επιταφίου πριν το ζυμώσουν. Στα μοναστήρια ένας καλόγερος ζύμωνε μέσα στο ιερό βάζοντας στο αλεύρι άνθη και φύλλα από τον επιτάφιο.


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΓΙΑΣ

Υλικά
1 κιλό αλεύρι350 γρ. ζάχαρη
½ κιλό ανθόγαλο
6 αβγά
½ κουταλάκι κοπανισμένο μαχλέπι
80 γρ. μαγιά
½ φλιτζάνι νερo
Λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Xτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τ’ ασπράδια χωριστά. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ, κάνουμε μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους χτυπημένους κρόκους
με τη ζάχαρη, τη σφιχτή μαρέγκα και τέλος το ανθόγαλο λιωμένο και χλιαρό. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι σε θερμό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Έπειτα, το ξαναζυμώνουμε και, αν κολλάει στα χέρια, τ΄ αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλουμε (κοτσίδες, μισοφέγγαρα, χοχλιούς) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν κι άλλο. Όταν είναι έτοιμα, τ΄ αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τα πασπαλίζουμε με φλούδες από ασπρισμένα αμύγδαλα.
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Ξύλινο πουλάκι από κουτάλα
  

Μία ξύλινη μαριονέτα που θα διασκεδάσει τα παιδιά! Μπορούν να παίξουν ή και να διακοσμήσουν την κουζίνα μας.

Θα χρειαστείτε:
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Κίτρινη μπογιά
  • Ένα κομματάκι πορτοκαλί τσόχα ή άλλο στερεό υλικό
  • Κίτρινα φτεράκια
  • Ματάκια χαντρίτσες
  • Κόλλα
Οδηγίες:
  1. Βάψετε το κουτάλι κίτρινο και αφήστε το να στεγνώσει. Κόψτε ένα τρίγωνο από την πορτοκαλί τσόχα και κολλήστε το στο πίσω μέρος της κουτάλας για μύτη.
  2. Κολλήστε τα ματάκια.
  3. Μετά κολλήστε τα φτερά στο χερούλι της κουτάλας.Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και λαγουδάκι χρησιμοποιώντας ροζ μπογιά και κόβοντας δύο αυτάκια από ροζ χαρτόνι ή χαρτί χειροτεχνίας.
Αντί για φτερά θα κολλήσετε ένα πον πον στη μέση του χερουλιού. Μία αυτοκόλλητη χαντρίτσα σε σχήμα καρδιάς θα κάνει τη μυτούλα!