26 Απριλίου, 2013


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Το έθιμό μας: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 


Η προετοιμασία για την Κυριακή των Βαΐων άρχιζε μερικές μέρες πριν, όταν κάποιοι από κάθε ενορία αναλάμβαναν να βρουν και να φέρουν στην εκκλησία τα απαραίτητα με το έθιμο κλαδιά. Τα βαγιόκλαδα μουσκεύονταν στο νερό, κόβονταν τα φύλλα σύρριζα και πλέκονταν σχηματίζοντας σταυρούς. Άλλα κλαδιά πλέκονταν όπως ήταν και σχημάτιζαν ρομφαίες μήκους ενός μέτρου και περισσότερο. Είναι αυτά που κρατούσαν οι ιερείς. 

Την Κυριακή το πρωί πηγαίνανε στην εκκλησία όλοι ή τουλάχιστον ένας από το κάθε σπίτι για να πάρουν από τα χέρια του παπά το Σταυρό φτιαγμένο από πλεγμένα, περίτεχνα, φύλλα φοινίκων (βάια). Τους σταυρούς αυτούς τους κρεμούσαν πίσω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού για προστασία ολοχρονίς από τους κάθε λογής εχθρούς. Η συνήθεια αυτή υπάρχει και σήμερα. Μαζί δε με τον Σταυρό έπαιρναν από την εκκλησία και ένα κλαδάκι ευλογημένης ελιάς που φυλασσόταν στο εικονοστάσι.
Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων άρχιζαν οι λεγόμενες αγρυπνιές, επειδή οι ακολουθίες άρχιζαν πιο αργά από τη συνηθισμένη ώρα του εσπερινού. 
Κι έτσι έμπαινε η Μεγάλη Εβδομάδα:

Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη ο Χριστός εκρίθη
Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέφτη ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκιή ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο μου Σαββάτο και πώς θα σε περάσω, απού’ χεις πέντε ταχινές και πέντε μεσημέρια και πέντε απομεσήμερα και πάλι έχεις μέρα.


Βίντεο : Πώς φτιάχνουμε σταυρούς από βάγια




Η συνταγή της ημέρας: ΚΟΛΙΟΙ ΠΛΑΚΙ 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Κυριακής των Βαΐων, είναι η κατανάλωση ψαριού. Για μια μόνο μέρα διακόπτουν οι πιστοί τη νηστεία που κάνουν τη Σαρακοστή και , κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζονται για τη νηστεία της Μεγαλοβδομάδας. 




Λέγανε οι παλιοί: 

Τω Βαγιώ, Βαγιώ, Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό 

και την άλλη Κυριακή / τρώνε το ψητό τ’ αρνί. 

Την ημέρα τω Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό 

και την άλλη Κυριακή / καλιτσούνι και ρακή. 

Τω Βαγιώ, Βαγιώ, Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό 

και απάνω στις οκτώ / τρώνε κόκκινο αυγό. 

Βάγια, Βάγια, των Βαγιώ / τρώμε ψάρι και κολιό 

και την άλλη Κυριακή / του καλιτσουνιού τ’ αυτί. 


Υλικά 
· 4 κολιοί, περίπου 300 γρ. ο καθένας, καθαρισμένοι 
· 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φετάκια ή σε ψιλά καρεδάκια 
· 3 μέτριες ντομάτες, πολτοποιημένες 
· 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 
· 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
· 1½ ποτήρι νερό 
· τα φύλλα και τα λεπτά κοτσάνια από 3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα + λίγος μαϊντανός για το σερβίρισμα 
· αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Προετοιμασία 20΄ 

Διαδικασία 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς. Σε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, το νερό, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα ψάρια. Τα γυρνάμε ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Αν η σάλτσα είναι πολύ υδαρής, βγάζουμε τα ψάρια και την αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να μελώσει. 


Η κατασκευή μας: 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΙΑΤΑ 

Υλικά 
· Χάρτινα πιάτα 
· Κορδέλες 
· Χαρτόνια 
· Νερομπογιές 
· Κόλλα 

Πάρτε λευκά χάρτινα πιάτα και βάψτε τα με τις νερομπογιές: κίτρινα, πράσινα, κόκκινα κ.λπ. Βάψτε με ένα μόνο χρώμα κάθε πιάτο. 

Μετά, σχεδιάστε στα χαρτόνια το περίγραμμα αβγών και κόψτε τα. Κι ύστερα βάψτε τα χαρτόνια με τις νερομπογιές, σχηματίζοντας παράλληλες γραμμές από διάφορα χρώματα, κατά μήκος. 
Αφού στεγνώσουν τα πολύχρωμα αυγουλάκια σας, κολλήστε τα στα πιάτα. 
Ανοίξτε στην κορυφή κάθε πιάτου μια τρύπα με τον διακορευτή και περάστε την κορδέλα. 
Κρεμάστε στις πόρτες, στις κουρτίνες ή σε ένα φυτό και θα έχετε μια υπέροχη πασχαλινή διακόσμηση!