Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

02 Απριλίου, 2013

2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

Τη γιορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People - ΙΒΒΥ) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Η φετινή αφίσα της IBBY είναι αφιερωμένη στη χαρά που προσφέρουν τα βιβλία σε όλο τον κόσμο.

Αφίσες προηγούμενων ετών:
ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Δανός συγγραφέας και ποιητής, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του. Γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές για να τα φέρει βόλτα αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν.

Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα.

Στη συνέχεια γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά: 

·         «Τα κόκκινα Παπούτσια»
·         «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι»
·          «Η βασίλισσα του χιονιού»
·          «Το ασχημόπαπο»
·          «Το μολυβένιο στρατιωτάκι»
·          «Το μικρό έλατο»
·          «Η μικρή γοργόνα»
·        «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα»  
·       «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»
·         «Η Τοσοδούλα».


Την άνοιξη του 1872, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών. Ακούστε δυο παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο:

  1. Ο στρατιώτης και η πεντάμορφη βασιλοπούλα»
  2. Η καμπάνα με το μαγευτικό ήχο


Δείτε το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» σε κινούμενα σχέδια.


Συλλογές Παραμυθιών