23 Απριλίου, 2015

Χαϊκού:
Ένα διαφορετικό παιχνίδι συλλαβισμού 




Μια άσκηση στο Τετράδιο Εργασιών μας μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μικρά αλλά γεμάτα εικόνες και συναισθήματα χαϊκού.

Τα όμορφα γιαπωνέζικα χαϊκού μας βοήθησαν να δουλέψουμε το συλλαβισμό των λέξεων και το σωστό χωρισμό της κάθε συλλαβής.
Νομίζετε πως ήταν απλό; Πιστέψτε μας, όχι και τόσο! Τα χαϊκού που μας ζητήθηκε να γράψουμε κατόπιν, έπρεπε να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φόρμα γραψίματος. Διαβάστε λίγα λόγια γι’ αυτά και θα καταλάβετε τι εννοούμε!

Το χαϊκού, που στα γιαπωνέζικα γράφεται: 俳句, σημαίνει "αστείος στίχος" και είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα.
Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά.
 Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις (Κίγκο). Υπάρχουν επίσης ποιητές χαϊκού οι οποίοι ακολουθούν μια πιο ελεύθερη φόρμα.
Ο ιδρυτής του σύγχρονου χαϊκού ήταν ο Μασαόκα Σίκι, ο οποίος επίσης διαμόρφωσε τον όρο χαϊκού (από τους παλιότερους χαϊκάι ή χόκκου).
Ένα χαϊκού διαβάζεται σε μια αναπνοή.
Ελληνικά χαϊκού έγραψαν ο Γ. Σεφέρης (1928-1937) και παλαιότερα ο Γ. Σταυρόπουλος (1925).
  
Είναι όμως καιρός να σας παρουσιάσουμε τα δημιουργήματά μας.
Ελπίζουμε να νιώσετε κι εσείς όλα όσα νιώσαμε γράφοντάς τα. Τα θέματά τους είναι: η θάλασσα, η άνοιξη και η αγάπη!

Καλή ανάγνωση!!!