04 Ιουνίου, 2015

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEOQaa14w5T5LgzxnonhL5Iuy2111CCNlu_gK3yEq5VVLuy5bDT14ISKNbKsi47gCjfsBVBXk2iy9vxyWQgQPAAYcDlmygzQQExZ6jcrZudkK-kvIn6WwIAdkWFpaSKQOI9_sXv24bdHg/s1600/6_2.jpg
ΚΛΗΔΟΝΑΣ (Γ2)



Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 οι μαθητές του Γ2 τμήματος με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Σαλονικίδου Αναστασίας αναβίωσαν το έθιμο του κλήδονα. Τα παιδιά φορώντας παραδοσιακές φορεσιές που φτιάχτηκαν με απλά, υλικά έφεραν με τη λαγήνα το αμίλητο νερό ανοίγοντας τα ριζικάρια τους. Ακούστηκαν μαντινάδες, πειράγματα και οι μαθητές χόρεψαν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος έκαψαν τις κολαΐνες τους (τα μαγιάτικα στεφάνια)  και πήδησαν πάνω από τις φωτιές, καλώντας τους θεατές να χορέψουν και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για του χρόνου.


Το έθιμο του κλήδονα είναι το σημαντικότερο έθιμο του μήνα που διανύουμε, του Ιούνιου και συνδέεται με τη γιορτή του Αϊ- Γιάννη στις 24 Ιουνίου.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές του Γ2 τμήματος και την κ. Αναστασία που μας έδωσαν την ευκαιρία να αναβιώσουμε στο σχολείο μας το πολύ όμορφο αυτό έθιμο, που σιγά σιγά χάνεται με το πέρασμα του χρόνου και  πολλοί μαθητές μας δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να το δουν ολοκληρωμένο.