08 Οκτωβρίου, 2015

"Σε μια ρώγα από σταφύλι..."


Τα παιδιά της Β’ τάξης του σχολείου μας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Λυχνοστάτης», το οποίο βρίσκεται στη Χερσόνησο.
Τα παιδιά παρακολούθησαν από το ειδικό προσωπικό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

"Σε μια ρώγα από σταφύλι..."

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το σταφύλι, τα προϊόντα του και τη διατροφική τους αξία, τις αμπελουργικές εργασίες, να αντιληφθούν τα λαογραφικά συμφραζόμενα που συνοδεύουν το αμπέλι και να βιώσουν μια παραδοσιακή ασχολία όπως είναι το πάτημα των σταφυλιών στο παραδοσιακό πατητήρι.




Με διάλογο και παιχνίδι τα παιδιά ανακάλεσαν γνώσεις για το σταφύλι και τα προϊόντα του και αντιλήφθηκαν τον κόπο που απαιτεί η καλλιέργειά του (παραδοσιακές αμπελουργικές εργασίες).


Στη συνέχεια, με αξιοποίηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το αρχείο προφορικής παράδοσης του Μουσείου προσέγγισαν  λαογραφικά το αμπέλι με μύθους, παροιμίες και παραμύθια. Με τη συμμετοχή των αισθήσεων: όραση, όσφρηση, αφή και γεύση τα παιδιά αναγνώρισαν προϊόντα του αμπελιού.


Κατόπιν, οι μαθητές επισκέφθηκαν το περιβόλι του Μουσείου με τις κληματαριές, «τρύγησαν» σταφύλια και στη συνέχεια τα πάτησαν στο πατητήρι τραγουδώντας αυτοσχέδια τραγουδάκια που σχετίζονται με την εργασία αυτή.



Τέλος τα παιδιά μπόρεσαν να περπατήσουν στο χώρο του Μουσείου, να παίξουν, να χαλαρώσουν και να αγοράσουν αναμνηστικά.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του Λαογραφικού Μουσείου «Λυχνοστάτης» για την τόσο όμορφη και δημιουργική επίσκεψη.