25 Νοεμβρίου, 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ


Μετά την ενασχόλησή μας με το αμπέλι και τα παράγωγά του και την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο ‘ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ’, στη Χερσόνησο, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια ημερίδα αφιερωμένη στα παράγωγα του αμπελιού. Μιλήσαμε με τις μητέρες και τις γιαγιάδες των παιδιών και με πολύ ενθουσιασμό μας βεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή φτιάχνοντας κάθε λογής καλούδια που σχετίζονται με το αμπέλι .

Πράγματι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το τραπέζι της τάξης μας γέμισε με:

Σταφύλι λευκό
Γλυκό σταφύλι
Πετιμεζόπιτα
Κρασοκούλουρα
Αμπελόφυλλα
Ντολμαδάκια
Σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Σταφιδόπιτα
Ρακί
Ρακόμελο
Σταφύλι κόκκινο
Κρασί κόκκινο
Κρασί άσπρο
Ξίδι
Μούστο
Μουσταλευριά
Μουστοκούλουρα
Ρετσέλια
Πετιμέζι


Μεταξύ άλλων τα παιδιά γνώρισαν το μύθο του Αισώπου «Ο γεωργός και τα παιδιά του», σχολίασαν το μήνυμα του μύθου και είπαν μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα και αινίγματα που σχετίζονταν με το αμπέλι. Ακόμη παρουσίασαν με έμμετρο λόγο τα προϊόντα και εξήγησαν τον τρόπο παρασκευής τους.

Φυσικά δραστηριοποιήσαμε και τις αισθήσεις μας αφού είδαμε (τόσα πιάτα γεμάτα με λιχουδιές, βαζάκια με γλυκά, μαρμελάδες και μπουκάλια με υγρούς θησαυρούς), μυρίσαμε (το μούστο,το κρασί,τη ρακί, το ξίδι), δοκιμάσαμε (μουστοκούλουρα με σταφίδες, πετιμέζι,γλυκό σταφύλι, σταφίδες, σταφύλια, πίτα από μούστο…) και αγγίξαμε (σταφύλια-μαλακά, σταφίδες-ξερές...), τραγουδήσαμε το τραγούδι «Τσιριτίρι τσιριτρό».

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Γνώρισαν από κοντά τα προϊόντα αυτά, συνειδητοποίησαν τον τρόπο παρασκευής τους και τη σχέση τους με το αμπέλι αλλά συνειδητοποίησαν επίσης και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχουν στη διατροφή μας.




Εμείς, οι δασκάλες της Β τάξης θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τις μητέρες και τις γιαγιάδες των παιδιών μας που κι αυτή τη φορά στάθηκαν δίπλα μας με προθυμία, διάθεση και χαμόγελο.