05 Απριλίου, 2016

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο σχολείο μας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, τελευταία Παρασκευή της αποκριάς και το σχολείο μας μπήκε σε αποκριάτικο ρυθμό.
Όλα τα παιδιά ήρθαν ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους, πολύχρωμες και εντυπωσιακές.  Η ημέρα ξεκίνησε με εκδηλώσεις και πάρτι μέσα στα τμήματα που περιλάμβαναν μουσική και χορό και πλούσια εδέσματα που είχαν φέρει τα παιδιά από το σπίτι τους.
Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην αυλή του σχολείου με πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλάμβανε αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και παιχνίδια που στόχο είχαν να κάνουν τους μαθητές μας να διασκεδάσουν και να χαρούν όπως εξάλλου επιτάσσει και το κλίμα της Αποκριάς.
Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Πατεράκη Λιάνα και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ανά τάξη, περιλάμβανε τα παρακάτω:
Α’ τάξη
1)Πιπέρι: Παραδοσιακός χορός που χορεύεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι χορευτές, μιμούνται με αντίστοιχες κινήσεις, όσα αναφέρονται στους στίχους του τραγουδιού.
2) Limbo dance: Το limbo είναι ένας διαγωνισμός παραδοσιακού λαϊκού χορού που δημιουργήθηκε στο νησί Τρινιντάντ (Βενεζουέλα). Τα παιδιά υπό τον ήχο της μουσικής προσπαθούσαν να περάσουν κάτω από μια βέργα, η οποία συνεχώς χαμήλωνε αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας.
Β΄ τάξη
3) Τα κουκιά: Ελληνικός παραδοσιακός αποκριάτικος χορός από την περιοχή της Καρδίτσας. Οι χορευτές με κινήσεις μας δείχνουν πώς φυτεύουν, σκαλίζουν, μαζεύουν και φορτώνουν τα κουκιά στην πλάτη τους.
4) Macarena: Ισπανικό τραγούδι, μεγάλη διεθνή επιτυχία του 1995 που πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά.

Γ’  τάξη
5) Ο χορός της σκούπας: Ελληνικός παραδοσιακός αποκριάτικος χορός. Οι χορευτές χορεύουν σε ζευγάρια εκτός από έναν που χορεύει με μια σκούπα. Όταν ξαφνικά σταματά η μουσική όλοι πρέπει να αλλάξουν ζευγάρια. Όποιος μείνει χωρίς ζευγάρι χορεύει με τη σκούπα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τραγουδιού που ακούγεται προκαλώντας το γέλιο όσων παρακολουθούν το χορό.
6) Μπαλόνια: Κάθε παίχτης κρατά από ένα μπαλόνι, τρέχει και προσπαθεί να το σκάσει στο στρώμα με το σώμα του.
Δ΄ τάξη
7) Το χέλι: Ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι, που μιμείται τις κινήσεις που κάνει το χέλι. Παίζουν 2 ομάδες, με τη δεύτερη να προκαλεί τα μέλη της πρώτης. Αφού περάσουν τη δοκιμασία με επιτυχία, ο πρώτος κυνηγά να ακουμπήσει την πλάτη του τελευταίου, χωρίς να «σπάσει την αλυσίδα».
8) Σκάσε το μπαλόνι: Όλοι οι παίχτες έχουν δεμένο ένα μπαλόνι στο πόδι τους. Πρέπει να σπάσουν το μπαλόνι των άλλων και να γλιτώσουν το δικό τους.
Ε΄ τάξη
9) Σκυταλοδρομία «ο σερβιτόρος». Τα παιδιά τρέχουν από το σημείο εκκίνησης μέχρι το σημείο που είχε οριστεί και να γυρίσουν πάλι πίσω κρατώντας ένα δίσκο με πράγματα, χωρίς αυτά να τους πέσουν, δίνοντας τη σειρά τους στον επόμενο. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε σε δυο γύρους, τρέχω μπροστά και τρέχω με την πλάτη.
10) Ζούμπα: Χορογραφία από μαθήτριες του Ε1 τμήματος.
ΣΤ ‘ τάξη
11) Τσουβαλοδρομίες: Τα δυο τμήματα παρατάχτηκαν στη σειρά. Ένα παιδί από κάθε τμήμα μπήκε με τα πόδια μέσα σε ένα τσουβάλι και το κρατούσε με το χέρι του στη μέση του. Χοροπηδώντας, έφτανε μέχρι το σημείο που είχε οριστεί και επέστρεφε πίσω δίνοντας τη σειρά του στον επόμενο.
12) Γαϊτανάκι: Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια μέχρι τις μέρες μας. Χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ό ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλοι κρατούν δώδεκα κορδέλες. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Οι κορδέλες μπλέκονται και τυλίγονται στο στύλο.
13) Μοντέρνος χορός από τα κορίτσια του ΣΤ2.
14) Μουσική και χορός για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, φυσικά.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Πατεράκη για την πολύ όμορφη εκδήλωση με την οποία το σχολείο μας αποχαιρέτησε τις Απόκριες, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που σχετίζονται με τις ημέρες αυτές.
Ευχαριστούμε επίσης πολύ την κ. Καπετάνιου Ελένη που ήταν υπεύθυνη για τη μουσική κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης που βοήθησαν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
Ένα είναι σίγουρο! Ότι περάσαμε μια πολύ όμορφη ημέρα στο σχολείο.
Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!