08 Δεκεμβρίου, 2016

Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europe Direct


Το πρόγραμμα
Με πολλή χαρά εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου  συμμετείχαμε φέτος στο πρόγραμμα ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών με σχολεία ευρωπαϊκών χωρών που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Europe Direct.
Στόχος του προγράμματος ήταν κάθε σχολείο να φτιάξει  χριστουγεννιάτικα στολίδια και να τα στείλει σε 30 περίπου σχολεία της ομάδας που θα ενταχθεί, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, τα στολίδια που θα λάβει από τα άλλα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσει  ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σχολείο του.


Πέρα από τα στολίδια, κάθε σχολείο έπρεπε επίσης, να φτιάξει ένα πακέτο με πληροφορίες σχετικά με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του ή στην ιδιαίτερη περιοχή που βρίσκεται το σχολείο τους, το οποίο επίσης έστειλε στα υπόλοιπα σχολεία.


Μέσα από αυτή την ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία οι μαθητές αποκτούν γνώσεις για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, ανακαλύπτουν τις παραδόσεις και την κουλτούρα άλλων λαών καθώς και πτυχές  που αφορούν στον πολιτισμό της κάθε χώρας.


Υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο
Σκεπτόμενοι όλα αυτά τα θετικά στοιχεία που το project της «ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών» αλλά και πληροφοριών, έχει να προσφέρει στους μαθητές μας, ξεκινήσαμε να δημιουργούμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με τη συμμετοχή δασκάλων, εκπαιδευτικών εικαστικών και μαθητών από όλες τις τάξεις του σχολείου.  

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις ευχές μας για να συνοδέψουν τα στολίδια μας. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και Αγγλικής Γλώσσας δημιούργησαν ενημερωτικό φυλλάδιο με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας στα αγγλικά και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μουσικής ηχογράφησαν παραδοσιακά κάλαντα για να φτάσουν μέσω ενός μουσικού CD σε όλη την Ευρώπη.

Η δράση αποτέλεσε μια συλλογική προσπάθεια και υλοποιήθηκε με τη συμβολή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι καθένας μέσα από την ειδικότητά του βοήθησε την πραγμάτωσή της.
Τα πακέτα με τις δημιουργίες μας ετοιμάστηκαν και με τη βοήθεια του ταχυδρομείου ταξίδεψαν για να συναντήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς των ευρωπαϊκών σχολείων της ομάδας μας.


Παραλαβή πακέτων από ευρωπαϊκά σχολεία
Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών, πολύ σύντομα άρχισαν να φτάνουν στο σχολείο τα πακέτα των υπόλοιπων σχολείων της ομάδας μας, τα οποία με πολύ ενθουσιασμό παραλάβαμε. Είχαμε μεγάλη αγωνία να δούμε τα στολίδια που μας έστειλαν, να διαβάσουμε τις ευχές τους και πληροφορίες για την κάθε χώρα.


Με τα στολίδια που παραλάβαμε στολίστηκε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που πραγματικά λάμπει από τις δημιουργίες των παιδιών.  Ένας χάρτης της Ευρώπης συνδέει τις κάρτες ευχών που λάβαμε με τις χώρες προέλευσης, βοηθώντας τους μαθητές μας να συνειδητοποιήσουν από πού ήρθε η καθεμιά και σε ποια χώρα ανήκουν τα σχολεία που συνεργαστήκαμε.
Τα φυλλάδια που στάλθηκαν αλλά και οι πληροφορίες που ήρθαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς ώστε οι μαθητές μας να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη.
Ήταν μια πολύ ωραία δράση μέσα από την οποία οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να έχουν μια εξ’ αποστάσεως συνεργασία που τους έδωσε την ευκαιρία της μάθησης, της δημιουργίας και της ικανοποίησης.
Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συνεργαστήκαμε:
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ