14 Ιουλίου, 2017

Ημερήσια εκδρομή

   Μέσα στα πλαίσια των παιδαγωγικών-διδακτικών επισκέψεων και με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Το πρωί της ημέρας εκείνης συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του σχολείου και μετά τον έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία αναχωρήσαμε για τον προορισμό μας. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και εμείς όλοι χαρούμενοι.



Πρώτη μας στάση ήταν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, από το οποίο έχουν πάρει το όνομα τους οι οικισμοί Κερά και Άνω Κερά. Η ίδρυση της μονής συνδέεται με την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς την οποία θαυμάσαμε από κοντά. Περιηγηθήκαμε στη μονή, ξεκουραστήκαμε και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας.



Ακολουθώντας το γεμάτο στροφές ανηφορικό δρόμο φτάσαμε στο οροπέδιο Λασιθίου, μια ήρεμη και γόνιμη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης. 


 Από τους πιο ξακουστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης οφείλει τη φήμη του, σε μεγάλο βαθμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες αξιοποίησαν με εξαιρετικό τρόπο οι ντόπιοι αυτοδίδακτοι τεχνίτες, πολύ πριν προκύψει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά αιολικά πάρκα με τον χαρακτηριστικού τύπου ανεμόμυλο.
Μετά από μια σύντομη διαδρομή που περνούσε μέσα από τα όμορφα χωριά του, φτάσαμε στην αγροτοτουριστική μονάδα «Λάσινθος», που ήταν και ο κύριος προορισμός μας.




Εκεί τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν στα γήπεδα, να δουν από κοντά και να φροντίσουν τα ζώα που εκτρέφονται στη μονάδα, να γνωρίσουν τα αρωματικά φυτά του τόπου μας μέσα από τις καλλιέργειες που υπάρχουν στη μονάδα, να συμμετέχουν σε εργαστήριο κεραμικής και να φτιάξουν τα δικά τους αντικείμενα και να περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες παρέα με τους συμμαθητές τους.











Αναχωρώντας από το χώρο το απόγευμα, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για Ηράκλειο, με μια μικρή ενδιάμεση στάση στο γραφικό χωριό Κράσι. Σήμα κατατεθέν του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος ηλικίας 2000 ετών που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού δίπλα από τη Μεγάλη Βρύση. Κάτω από τη σκιά τούτου του δέντρου συνέγραψε πολλά από τα αριστουργήματα του ο  σπουδαίος λογοτέχνης,  Νίκος Καζαντζάκης.





Απολαύσαμε τη δροσιά του τεράστιου δέντρου, δροσιστήκαμε από τα γάργαρα και δροσερά νερά της βρύσης και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το Ηράκλειο. Μια πολύ ωραία και διαφορετική μέρα έφτασε στο τέλος της. Θα μας μείνει αξέχαστη!!!