Καταλαγάρι – ελαιοτριβείο (Πεζά)
Στα πλαίσια του
προγράμματος «Εποχές - Ασχολίες – Ήθη - Έθιμα» , που δουλεύουμε στο σχολείο ,
πραγματοποιήσαμε μια εντελώς βιωματική
δράση στο χωριό Καταλαγάρι .
Φτάνοντας στην
είσοδο του χωριού , η κυρία Βάνα , γιαγιά
ενός μαθητή της Β τάξης , καλωσόρισε τα παιδιά με
λαδοκούλουρα και τηγανίτες με
πετιμέζι . Τα παιδιά γεύτηκαν με χαρά το
κέρασμα και ευχαρίστησαν την κυρία Βάνα.
Άλλωστε μας περίμενε πολλή δουλειά…
Στρώσαμε τα
δίχτυα κάτω από μια μεγάλη ελιά ,
πήραμε τις ράβδους κι αρχίσαμε με τη σειρά να
ραβδίζουμε τα κλαδιά της ελιάς , για να πέσουν οι ελιές στα δίχτυα.
Πανηγύρι σωστό! Μετά σηκώσαμε τα δίχτυα, συγκεντρώσαμε τις ελίτσες και τις
βάλαμε στο τσουβάλι ,για να τις αλέσουμε στο ελαιοτριβείο.
Στη συνέχεια , επισκεφθήκαμε το κέντρο
κρητικής διατροφής, το «ΛΟΓΑΡΙ» , που σημαίνει «Θησαυρός» και αποτελεί πράγματι θησαυρό
γνώσεων , εμπειριών , αγάπης ,
προσφοράς και φιλοξενίας. Στο ισόγειο, σ’ έναν χώρο παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού
, μας υποδέχτηκε η κυρία Όλγα . Μας μίλησε για τη χρήση του λαδιού στα μυστήρια της εκκλησίας και
γενικά στη θρησκεία μας , για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τη σχέση τους με
την ελιά και μας βοήθησε να φτιάξουμε
έναν κότινο για κάθε κεφαλάκι .
Στεφανωμένοι σαν ολυμπιονίκες , ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο ,
διαμορφωμένο επίσης σε ένα υπέροχο παραδοσιακό κρητικό σπίτι. Η υπεύθυνη, κα Χαμηλάκη
Κατερίνα, είχε ετοιμάσει για μας μια σειρά εκπλήξεων . Με το χαρακτηριστικό , εγκάρδιο , κρητικό τρόπο φιλοξενίας δέχτηκε τα παιδιά σ’ ένα χώρο γεμάτο μυρωδιές
κι αρώματα από βότανα και χόρτα της εξοχής . Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν καθώς ζύμωσαν
λαδοκούλουρα , τα έπλασαν και στη
συνέχεια τα έβαλαν να ψηθούν μυρίζοντας τη γαργαλιστική μυρωδιά του
φούρνου.
Μάθαμε για τον τρόπο καλλιέργειας της
ελιάς , τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου και της μεσογειακής διατροφής και φτιάξαμε μόνοι μας ντάκο με
φέτα και ελιές , τον οποίο τιμήσαμε στη συνέχεια όλοι.
Φυσικά ,τιμήσαμε και τα λαδοκούλουρά
μας μόλις βγήκαν από το φούρνο ,
συνοδεύοντάς τα με δροσερή πορτοκαλάδα.
Και όπως συμβαίνει σε κάθε γλέντι , τραγουδήσαμε και διασκεδάσαμε.
Η
εξόρμησή μας ολοκληρώθηκε με την
επίσκεψή μας στο ελαιοτριβείο του κυρίου Πολιτάκη , στα Πεζά . Ένα ελαιοτριβείο σύγχρονο και πολύ
αξιόλογο. Πρόθυμα ο υπεύθυνος , ο κύριος Μιχάλης , μας ξενάγησε στο χώρο και μας εξήγησε τη
διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου από τον καρπό της ελιάς.
Στην επιστροφή , τα πλατιά χαμόγελα και τα χαρούμενα
προσωπάκια έδειχναν πως η εκδρομή μας
ήταν εκπαιδευτική , αλλά και πολύ
διασκεδαστική!