15 Νοεμβρίου, 2019


ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟΝ  «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗ»

   To   φθινόπωρο έφτασε και μαζί του ήρθε και το τρύγημα των σταφυλιών. Εδώ  ,στη Β΄ τάξη , μπήκαμε σε περιέργεια  να  γνωρίσουμε από  κοντά   πώς οι παππούδες μας έπαιρναν τον μούστο από τα σταφύλια  και  γιατί  η δουλειά  αυτή  έφερνε τόση χαρά και τραγούδι.

      Τα  πατητήρια μπορεί να λιγόστεψαν στις μέρες μας , εμείς όμως ανακαλύψαμε  ένα  στο  Λαογραφικό Μουσείο «Λυχνοστάτης»  στη Χερσόνησο!
     Πήγαμε  λοιπόν με όλη μας τη χαρά και την καλή  μας διάθεση να γευτούμε  αυτή τη νέα εμπειρία . Μας υποδέχτηκαν η κυρία Μαίρη  με τις άλλες  μουσειοπαιδαγωγούς . Βγάλαμε παπουτσάκια, βουτήξαμε  τα  ποδαράκια  μας στο πατητήρι ,  νιώσαμε  τα  σταφυλάκια  στα πέλματά μας κι αρχίσαμε να τραγουδάμε , να χορεύουμε και να διασκεδάζουμε…
Κι όσο  διασκεδάζαμε τόσο γέμιζε το δοχείο με τον μούστο. Δοκιμάσαμε  κι  ήταν  τόσο γλυκός!!
Δεν ήταν  μόνο αυτό  όμως! Γνωρίσαμε τα προϊόντα που παίρνουμε από το σταφύλι , τα δοκιμάσαμε  και  συζητήσαμε  πώς  γίνονται…
Γνωρίσαμε  πολλά  πράγματα  ακόμη! Είδαμε τα εργαλεία του αμπελουργού , τις εργασίες που κάνει όλον τον χρόνο και φυσικά μιλήσαμε για τον αρχαίο θεό του αμπελιού , τον Διόνυσο  και  της εκκλησίας μας , τον Άγιο Τρύφωνα.
     Ξετρελαθήκαμε με την επίσκεψη της κυρα-Μάρως  ,  που μάταια προσπάθησε να φτάσει τα σταφύλια   της κληματαριάς , όσο κι αν τη βοηθήσαμε.
    Φύγαμε γεμάτοι από εμπειρίες , εικόνες , νέες γνώσεις και  αίσθημα πληρότητας  από την επίσκεψη αυτή.
                                         
Κυρία Μαίρη ,  ευχαριστούμε  από καρδιάς
                                           για την   επίσκεψη «σαν μέλι!!!»