06 Δεκεμβρίου, 2021

 

Καλλιεργώντας τη φιλοζωική κουλτούρα στο σχολείο μας

(Ε΄-Στ΄)

    Την  Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2021 ο εκπαιδευτής  κ. Γιάννη Καργάκης, από τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Behave your dog,  ανταποκρινόμενος άμεσα και πρόθυμα σε σχετικό αίτημα επισκέφτηκε το σχολείο μας.  

Στο πρώτο μέρος ο εκπαιδευτής υπέδειξε τον ενδεδειγμένο τρόπο εκπαίδευσης των τετράποδων φίλων μας, ενώ παράλληλα εξήγησε τα συνηθέστερα λάθη στη συμπεριφορά μας απέναντι τόσο στους δεσποζόμενους όσο και στους αδέσποτους σκύλους. Το αδιαφιλονίκητο συμπέρασμα αυτής της εξαιρετικά  ενδιαφέρουσας ενημερωτικής παρουσίασης, είναι ότι οφείλουμε να προσεγγίζουμε τους σκύλους (όπως και άλλωστε κάθε ζωντανό πλάσμα) με σεβασμό και αγάπη και ότι η άσκηση βίας ή η ακραία και υπερβολική αυστηρότητα είναι απαγορευτικές και ανεπίτρεπτες πρακτικές τόσο στη διαδικασία της εκπαίδευσης των σκύλων, όσο και στη διάρκεια της συμβίωσής και συνύπαρξής μας με αυτούς.


  Στο δεύτερο μέρος της ενημέρωσης ακολούθησε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις σε ζητήματα που ήδη είχαν παρουσιαστεί, αλλά και έθιξαν και άλλα, συναφή με το θέμα, προβλήματα και σκέψεις. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων μέχρι τέλους αφήνοντας, κατά γενική ομολογία, θετικές εντυπώσεις.