28 Απριλίου, 2022

 

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως

 Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα
φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός προέρχεται από παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας, και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. 

Το σχολείο έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση και κυρίως στην πρόληψη των περιστατικών εκφοβισμού. Τη φετινή σχολική χρονιά αφιερώσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα σε δράσεις ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης των μαθητών μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 

Σε όλα τα τμήματα του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, οι μαθητές διάβασαν σχετικά παραμύθια , δημιουργήσαν αφίσες ,  έγραψαν ποιήματα, παρακολούθησαν video, ζωγράφισαν και όλοι μαζί  ενωμένοι ,όπως τους κρίκους μιας αλυσίδας, υποσχέθηκαν πως θα βοηθήσουν ώστε να φτιάξουμε ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο,  ένα σχολείο αγάπης, κατανόησης , αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας γιατί κρίκο κρίκο η φιλία δυναμώνει και η αγάπη μας ενώνει!


«Λέμε όχι στον Σχολικό Εκφοβισμό»