04 Δεκεμβρίου, 2022

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Την Παρασκευή  2 Δεκεμβρίου 2022 , με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία επισκέφθηκε το σχολείο μας το ΑΣΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Αθλητικό Σωματείο Κινητικά Ανάπηρων ΗΡΑΚΛΕΙΟ) .

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ με αμαξίδια, να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και να καθίσουν στα αμαξίδια ώστε να βιώσουν τις δυσκολίες των ατόμων με κινητική αναπηρία.

Έτσι συνειδητοποίησαν  ότι η αναπηρία δε συνεπάγεται ανικανότητα ούτε κατωτερότητα. Είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και όχι μια λέξη που μας φοβίζει. Άλλωστε τα άτομα με αναπηρία έχουν ανάγκες όπως όλοι οι άνθρωποι , απλά κάνουν κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο .

Χρέος λοιπόν όλων μας είναι να αγωνιστούμε για  να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο και πιο προσβάσιμο για όλους .Έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στον οποίο κανένας άνθρωπος, πολίτης δεν περισσεύει .