29 Μαρτίου, 2013


Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 

Πολύ πριν γεννηθείς εσύ, τότε που οι παππούδες σου ήταν ακόμα παιδιά, δεν υπήρχαν χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πετσέτες και μαντίλια από πανί. 

Εκείνα τα χρόνια, τα ξαναχρησιμοποιούσαν όλα πολλές φορές. Και ούτε τους περνούσε καθόλου από το μυαλό να πετάξουν κάτι, επειδή το χρησιμοποίησαν μια φορά. 

Σήμερα όμως, έχουμε ένα σωρό πράγματα που είναι φτιαγμένα ειδικά για να τα πετάμε στα σκουπίδια, αφού τα χρησιμοποιήσουμε μονάχα μια φορά. Αυτά τα πράγματα τα λέμε «μιας χρήσης». Το αλουμινόχαρτο, οι πλαστικές σακούλες, οι χαρτοσακούλες, το πλαστικό περιτύλιγμα, θεωρούνται όλα «μιας χρήσης». 

Όμως, τι συμβαίνει με αυτό τον τρόπο; Οι θησαυροί της Γης μας πετιούνται σαν να ήταν σκουπίδια. Δε θα ήταν σπουδαίο, αν καθένας από μας έκανε κατιτί για να πάψει πια αυτή η σπατάλη; Πόσο διαφορετικός θα ήταν τότε ο κόσμος μας! 
“The earth works group, 50 απλά πράγματα 
που μπορούν να κάνουν τα παιδιά 
για να σώσουν τη Γη”
μετάφραση Ρούσσος Βρανάς, 
εκδ. «Το ΠΟΝΤΙΚΙ», 
Αθήνα, 1990 (διασκευή) 

Οι μαθητές του Δ1 δουλεύοντας πάνω στην 4η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο «Εμένα με νοιάζει», προβληματισμένοι από όλα αυτά που διάβασαν, επεξεργάστηκαν και ανακάλυψαν, κατασκεύασαν αφίσες με θέματα σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το πώς θα καταφέρουμε να σώσουμε το γαλάζιο πλανήτη μας. 

"οι αφίσες μας ....το μήνυμά μας"

Δείτε επίσης τα βίντεο που ακολουθούν....