29 Μαρτίου, 2013

Εργαστήρι μπρούτζινων αγαλμάτων και έργων τέχνης


Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, τα παιδιά του Δ1΄ και Δ2΄ μαζί με τις δασκάλες τους, Νέστορα Ελένη και Χατζή Ξανθή, επισκέφτηκαν το Εργαστήρι μπρούτζινων αγαλμάτων και έργων τέχνης του κυρίου Κελεσή Γιάννη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Ανώπολης, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Κρήτη.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος που επεξεργάζονται τα παιδιά τη φετινή χρονιά και ήταν ιδιαίτερα επιμορφωτική κι ενδιαφέρουσα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία:

· Να ακούσουν από τον κύριο Κελεσή, με απλά λόγια, σημαντικές πληροφορίες για τα μέταλλα, τα κράματά τους, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας κατασκευαστής χυτών αντικειμένων και έργων τέχνης.

· να παρακολουθήσουν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής ενός γλυπτού έργου από την κατασκευή του προπλάσματος, το λιώσιμο του μετάλλου, την κατασκευή καλουπιού, τη χύτευση καθώς και τη μετέπειτα επεξεργασία του έργου (καθαρισμός, λείανση, οξείδωση, κέρωμα)

· να περιηγηθούν στο εκθετήριο και να γνωρίσουν τη δουλειά του εργαστηρίου.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα παιδιά ήταν ότι συμμετείχαν σε όλα τα στάδια και σαν βοηθοί του δημιουργού πήραν μέρος σε όλη τη διαδικασία. Στο τέλος είδαν τα έργα που προέκυψαν από αυτήν και ένιωσαν σαν να έβαλαν κι αυτά το χεράκι τους στην δημιουργία του καλλιτέχνη. 

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κελεσή και τη σύζυγό του για τη ζεστή φιλοξενία στο χώρο τους και το όμορφα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρόσφεραν στα παιδιά, που πήραν στις αποσκευές τους φεύγοντας κάτι πιο πολύτιμο από τις γνώσεις, τη χαρά της δημιουργίας.
Στιγμές από την επίσκεψή μας


Δημιουργία χυτών μπρούτζινων αγαλμάτων (μέρος 1)


Δημιουργία χυτών μπρούτζινων αγαλμάτων (μέρος 2)


Δημιουργίες του χυτηρίου