ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ
Τις μέρες της Μεγαλοβδομάδας κανείς, λέει, δεν κρατούσε σφυρί, κανείς δεν κάρφωνε καρφιά, επειδή όλα αυτά παραπέμπουν σε γεγονότα που συνδέθηκαν με το Θείο Πάθος.Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν άκουγαν τραγούδια, δεν τραγούδαγαν ούτε σφύριζαν.
Στα καφενεία δεν έπαιζαν χαρτιά και με ένα σπαούλι (σπάγκο) κρεμούσαν τον Φάντη της τράπουλας από το ταβάνι. Όταν ο καφετζής τον κρέμαγε στο κάτω μέρος της λάμπας πετρελαίου, ήταν σημάδι πως δεν θα έδινε τράπουλα σε κανέναν για παίξιμο.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Υλικά
7 κούπες αλεύρι
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γάλα
6 βανίλιες
2 κουταλιές αμμωνία
1-2 κρόκους αυγών
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπωλάκι και προσθέτουμε την αμμωνία. Κρατάμε το μπωλ πάνω από τη ζύμη και ανακατεύουμε αφήνοντας τον αφρό που δημιουργείται να πέσει μέσα στη ζύμη σιγά σιγά και τελικά το ρίνουμε όλο μέσα.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο .
Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε τα πασχαλινά κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο .
Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε τα πασχαλινά κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: «ΤΟ ΠΑΣΧΑ»
Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣ:
Κοτούλες από ανακυκλωμένα κουτιά