28 Μαΐου, 2013

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013

ΤΡΙΤΗ 28-5-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  Αναχώρηση από το σχολείο περίπου στις 8:30 με προορισμό την Ιερά Μονή Αρκαδίου. Άφιξη  κατά τις 10:00 . Ξενάγηση  στο Καθολικό της Μονής , στην πυριτιδαποθήκη και στο Μουσείο.   Συνολικός χρόνος  παραμονής  1 ώρα.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου βρίσκεται 23 χλμ. από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 500 μέτρων από τη θάλασσα και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης.
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία ανάγεται στον 14ο ή 15ο αιώνα. Αποτελεί μνημείο πίστης και των απελευθερωτικών αγώνων του κρητικού λαού. Έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας (Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας από την Ουνέσκο), καθώς και σύμβολο μαρτυρίας και αντίστασης σε εχθρικές επιβουλές. Είναι πιθανότατα το πιο γνωστό και επιβλητικό μοναστήρι στην Κρήτη. Εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και το μέγεθός του, στοιχεία που το αναδεικνύουν μέσα στο περιβάλλοντα χώρο.
Η ιστορική στιγμή του Νοεμβρίου του 1866
Το 1866 έδρευε στο μοναστήρι η επαναστατική επιτροπή των Κρητών και συντόνιζε τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση που είχε κύριο σύνθημα «ένωσις ή θάνατος» και αίτημα την ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα. Εκεί είχαν καταφύγει περίπου 600 γυναικόπαιδα και περίπου 300 πολεμιστές.
Η επίθεση στην μονή ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του 1866 από τον τουρκικό στρατό. Τότε ο Ηγούμενος Γαβριήλ, αφού του είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει τη μονή, αρνήθηκε να φύγει. Μια ημέρα μετά, οι Τούρκοι τον σκοτώνουν κι έτσι οι υπόλοιποι Κρητικοί (πολεμιστές και γυναικόπαιδα) κλείνονται στην πυριτιδαποθήκη.
Ύστερα από σωματική και ψυχική εξάντληση και με τη σιγουριά της αιχμαλωσίας τους από τους Τούρκους, πυροδότησαν τα βαρέλια με το μπαρούτι και η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή ώστε προκάλεσε την καταστροφή της Μονής και φυσικά τον θάνατο των Ελλήνων αλλά και κάποιων Τούρκων που είχαν εισβάλει στην Μονή.
Εορτές της Μονής
- Στις 21 Μαΐου, που γιορτάζει το δεξιό κλίτος του Καθολικού, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη,
- Στις 6 Αυγούστου, που γιορτάζει το αριστερό κλίτος του Καθολικού που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού,
- Στις 8 Νοεμβρίου (των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ), που γιορτάζεται το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

 


 Αναχώρηση για το Φράγμα των Ποταμών 11:00 με 11:30. Σε 45΄ φτάνουμε στο φράγμα όπου θα γίνει μικρή ξενάγηση από το γεωλόγο κ. Σημιτζή.

Η λίμνη των Ποταμών σχηματίζεται από το φράγμα του Αμαρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009. Η λίμνη βρίσκεται μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου, 25km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.
Η λίμνη που έχει χωρητικότητα 23 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αναμένεται να γίνει ένας σπουδαίος υδροβιότοπος στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ήδη, πολλά είδη πτηνών και ζώων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή. Επίσης, γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό στους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο.


 

  Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε για το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου και το κέντρο «ΔΡΥΜΟΣ». Κάθε τμήμα  με αρχηγό το δάσκαλο-α του θα επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου στην αρχή του φαραγγιού.

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου είναι γνωστό και ως Φαράγγι Πατσού. Οι ονομασίες προέρχονται από το χωριό Πατσός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρα περίπου, καθώς και από το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου το οποίο βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στην αρχή του φαραγγιού.
Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα φαράγγια της Κρήτης μήκους 5 χιλιομέτρων και φιλοξενεί 80 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 4 είναι προστατευμένα, σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία 92/43. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 24 είδη πανίδας, από τα οποία τα 11 είναι προστατευμένα.
Το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στην είσοδο, κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού, στον Χώρο του σπηλαίου του Ερμή Κραναίου ή Κραναίο Άντρο, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους. Αναθηματική επιγραφή του 1ου αιώνα που βρέθηκε στον χώρο μαρτυρεί τη λατρεία του Ερμή "Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν".


 


 Θα ακολουθήσει το γεύμα στο  κέντρο «ΔΡΥΜΟΣ» και θα αρχίσει η υπηρεσία επίβλεψης των μαθητών όπως περιγράφεται η σειρά στο σχετικό πίνακα. Ο χρόνος για κάθε ομάδα θα είναι περίπου 30΄.

Αναχώρηση στις 16:00 για το Ηράκλειο και το 41ο Δημοτικό σχολείο. Άφιξη  17:30 - 18:00

φωτογραφικό υλικό από την εκδρομή μας