02 Ιανουαρίου, 2014

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στις ενετικές Πύλες, τα Τείχη και τον Τάφο του Καζαντζάκη

Την Τρίτη 10/12/2013, τα παιδιά της Ε΄ τάξης του Σχολείου μας, ζήσαμε μια σπουδαία εμπειρία μέσα από μια θαυμάσια πολιτιστική διαδρομή στις Πύλες του Ηρακλείου, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο και στα ενετικά Τείχη.
Με σύμμαχο, ευτυχώς, τον καλό καιρό και με άξιους ξεναγούς κάποιους συμμαθητές μας πήγαμε πρώτα στην Πύλη Αγίου Γεωργίου, κάτω από την πλατεία Ελευθερίας, ενώ στη συνέχεια ανηφορίσαμε στην οδό Πεδιάδος και φτάσαμε στην Πύλη Βιτούρι. Από εκεί περπατώντας επισκεφθήκαμε τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο και τον Τάφο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Η θέα από ψηλά ήταν καταπληκτική.
Συνεχίσαμε το περπάτημα κατά μήκος των ενετικών τειχών – δε χορταίναμε το καθαρό οξυγόνο εκεί ψηλά- και κατεβήκαμε στη στοά Μακάσι, τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στα χρόνια της Κατοχής, η οποία βρίσκεται απέναντι από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας. Τελευταίος σταθμός η Πύλη Βηθλεέμ με την έκθεση πινάκων του EL GRECO και των στολών της ομώνυμης ταινίας. ώ
Η αλήθεια είναι ότι κάθε πύλη είχε να μας πει κάτι ιδιαίτερο για την πόλη μας, για την ιστορία μας. Ευχαριστηθήκαμε, γιατί μάθαμε άγνωστα πράγματα για μας, αλλά και συγκινηθήκαμε. Μπορεί να κουραστήκαμε γιατί περπατήσαμε πολύ, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Ελπίζουμε στη συνέχεια σε παρόμοιες επισκέψεις.


φωτογραφικό υλικό