01 Απριλίου, 2014

Το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» 
στο σχολείο μας






Με μια πανδαισία ήχων από 40 αρχαιοελληνικά, παραδοσιακά και αυτοσχέδια όργανα,  το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος», ήρθε στο σχολείο μας την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 και  ταξίδεψε  τους  μαθητές μας στην  αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Οι ήχοι των οργάνων, των φωνών αλλά και ο πολύ ιδιαίτερος τρόπος παρουσίασης, ξύπνησαν σε όλους πρωτόγνωρα συναισθήματα.  Η "θεία" Λύρα του Απόλλωνα, ο μελωδικός αυλός αλλά, και οι "επιβιώσεις" τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της παράδοσης, ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα περίμεναν τα παιδιά να τα περιεργαστούν.

Τα παιδιά άκουσαν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας καθώς και σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την παράδοση επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς. Έμαθαν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, ξύλο, κέρατο, ιχθυόκολλα, δέρμα, κοχύλια κλπ. 

Το μουσικό αυτό ταξίδι  συνδυάστηκε με τους ανυπέρβλητους ελληνικούς μύθους και συνοδεύτηκε με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων,  με προβολή εικόνων καθώς και με περιεκτικές πληροφορίες έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Φτάνοντας στη σημερινή εποχή, τα παιδιά πήραν μια μικρή γεύση από αυτοσχέδια μουσικά όργανα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο από τα πρωτότυπα και ιδιαίτερα μουσικά όργανα που αντίκρισαν, τον ήχο και τη μουσική που άκουσαν, όσο και από το θέαμα που παρακολούθησαν.