24 Απριλίου, 2014

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Πρασινίζω το Σχολείο μου» - E΄ Τάξη


Η Ε΄ τάξη του 41ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Αγωγής, ασχολείται φέτος με το πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο μου».

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στη θεματολογία σχολικοί κήποι, τοπική χλωρίδα, βιοποικιλότητα, ενεργοί πολίτες.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

1. Το πρασίνισμα διαφόρων γωνιών του σχολείου μέσω της βιωματικής προσέγγισης περιβαλλοντικών δράσεων.

2. Φυτέματα στο σχολικό χώρο με σκοπό την ανάδειξη ζητημάτων οικολογίας – οικοσυστημάτων, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου του μαθητή ως ενεργού πολίτη.

3. Ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών καθώς και καλλιέργεια αισθήματος συμμετοχής και συλλογικής προσπάθειας.

Πριν από την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος, έγινε συζήτηση με τους μαθητές για το σχέδιο δράσης, τις ιδέες, τους στόχους και τις αρμοδιότητές τους. Εκείνο που τονίστηκε από την αρχή, ήταν ότι όλα θα γίνονται στη βάση της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας.

Προγραμματίστηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης(εδώ), σε φυτώριο στον Καρτερό, στο ΤΕΙ Ηρακλείου (αγρόκτημα –φυτώριο) (εδώ), στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και επίσκεψη γεωπόνου στο σχολείο μας.

Οι μαθητές από την αρχή έδειξαν ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, σκάλισαν, φύτεψαν λουλούδια – λαχανικά – αρωματικά φυτά και τα φροντίζουν καθημερινά. 


Είναι μια συλλογική προσπάθεια που επιδρά θετικά τόσο στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το περιβάλλον, όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις.