Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

05 Μαΐου, 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ

Κική Δημουλά


Το μικρό μου παιδί
σοβαρή αταξία έκανε πάλι.
Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,
σκούντησε με το χέρι του
το κρεμασμένο
στον τοίχο τ’ ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.

Ο Θεός απόρησε
που είδε τον ήλιο
ντυμένο ρούχα παιδικά
να κατεβαίνει τρέχοντας
της φαντασίας μου τη σκάλα
και να έρχεται σε μένα.

Κι εγώ κάθομαι τώρα
και μαλώνω αυστηρά
το μικρό μου παιδί,
ενώ κλέβω κρυφά
τον χυμένο επάνω του ήλιο.
«Κι ο θεός έπλασε τη μητέρα»
ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση.
Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η “Mothering Sunday”, δηλ. η “Κυριακή της Μητέρας”, την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Η μάνα μου
        ( Ν. Καζαντζάκη- απόσπασμα από το βιβλίο «Αναφορά στο Γκρέκο»)
     Η μάνα μου, μια άγια γυναίκα. Με υπομονή, μ’ αντοχή κι όλη τη γλύκα της γης απάνω της. Όλοι από το αίμα της μάνας μου οι πρόγονοι  ήταν χωριάτες. Σκυμμένοι στο χώμα, κολλημένοι στο χώμα, τα πόδια τους, τα χέρια τους, τα μυαλά τους γεμάτα χώματα. Αγαπούσαν τη γης και της εμπιστεύουνταν όλες τις ελπίδες. Είχαν γίνει, πάππου προς πάππου, ένα μαζί της. Στην αβροχιά, κοράκιαζαν κι αυτοί μαζί της, κι όταν ξεσπούσαν τα πρωτοβρόχια, τα κόκαλά τους έτριζαν και φούσκωναν σαν καλάμια. Κι όταν αλέτριζαν και χαράκωναν βαθιά την κοιλιά της με το γενί, ξαναζούσαν στα στήθια και στα μεριά τους την πρώτη νύχτα που κοιμήθηκαν με τη γυναίκα τους….
  Ποτέ δεν είχα δει τη μητέρα μου να γελάει, χαμογελούσε μόνο, και τα βαθουλά, μαύρα μάτια της κοίταζαν τους ανθρώπους γεμάτα υπομονή και καλοσύνη. Πηγαινοέρχονταν σαν πνέμα αγαθό μέσα στο σπίτι, κι όλα τα πρόφταινε ανέκοπα κι αθόρυβα, σαν να ‘χαν τα χέρια της μια καλοπροαίρετη μαγική δύναμη, που κυβερνούσε με καλοσύνη την καθημερινή ανάγκη. Μπορεί και να ‘ναι η νεράιδα συλλογιζόμουν κοιτάζοντάς την σιωπηλά….
  Οι ώρες που περνούσα με τη μητέρα μου ήταν γεμάτες μυστήριο. Καθόμασταν ο ένας αντίκρα στον άλλο, εκείνη σε καρέκλα πλάι στο παράθυρο, εγώ στο σκαμνάκι μου, κι ένιωθα, μέσα στη σιωπή, το στήθος μου να γεμίζει και να χορταίνει, σαν να ‘ταν ο αγέρας  ανάμεσά μας γάλα και βύζαινα.
Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μας μοσκομύριζε. Αγαπούσα πού τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα ‘βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία.
Μιλούσαμε, πολλές ήσυχες κουβέντες, πότε η μητέρα μού διηγόταν για τον πατέρα της, για το χωριό που γεννήθηκε, και πότε ‘γω της στορούσα τους βίους των αγίων που ‘χα διαβάσει, και ξόμπλιαζα τη ζωή τους με τη φαντασία μου. Δεν έφτανα τα μαρτύριά τους, έβαζα κι από δικού μου, ωσότου έπαιρναν τη μητέρα μου τα κλάματα, τη λυπόμουν, κάθιζα στα γόνατά της, της χάιδευα τα μαλλιά και την παρηγορούσα: Μπήκαν στον παράδεισο, μητέρα, μη στεναχωριέσαι, σεριανίζουν κάτω από ανθισμένα δέντρα, κουβεντιάζουν με τους αγγέλους και ξέχασαν τα βάσανά τους. Και κάθε Κυριακή βάζουν χρυσά ρούχα, κόκκινα κασκέτα με φούντες και πάνε να κάμουν βίζιτα στο Θεό.
Κι η μητέρα σφούγγιζε τα δάκρυά της, με κοίταζε σαν να μου έλεγε: Αλήθεια λες; Και μου χαμογελούσε.
   Και το καναρίνι, μέσα στο κλουβί του, μας άκουγε, σήκωνε το λαιμό του και κελαηδούσε μεθυσμένο, ευχαριστημένο, σαν να ‘χε κατέβει από τον παράδεισο, σαν να ‘χε αφήσει μια στιγμή τους αγίους κι ήρθε στη γης να καλοκαρδίσει τους ανθρώπους.
  Η μητέρα μου, η γαζία, το καναρίνι, έχουν σμίξει αχώριστα, αθάνατα μέσα στο μυαλό μου, δεν μπορώ πια να μυρίσω γαζία, ν’ ακούσω καναρίνι, χωρίς ν’ ανέβει από το σπλάχνο μου η μητέρα μου και να σμίξει με τη μυρουδιά τούτη και με το κελάηδημα του καναρινιού…
ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ

·         Πρωινό για τη μαμά


Ένας παραδοσιακός αλλά πάντα υπέροχος τρόπος να ευχαριστήσετε την μαμά σας την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας είναι να της φτιάξετε πρωινό. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με σοκολάτα και μαρμελάδα .
Υλικά κατασκευής:
·         ψωμί του τοστ
·         μερέντα
·         μαρμελάδα
·         διάφορα διακοσμητικά

Στάδια κατασκευής:
Κόψε το ψωμί με τα καλούπια έτσι ώστε να σχηματίσεις τη λέξη μαμά, και να στολίσεις το πιάτο με λουλούδια και καρδιές. Επάνω στο ψωμί βάλε μερέντα, μαρμελάδα και ζάχαρη. Το πρωϊνό για τη μαμά είναι έτοιμο.

·         Καρφίτσα με καρδιές για τη μαμά


Υλικά κατασκευής
·         Πηλός
·         τέμπερες
·         βερνίκι
·         κρίκους ή συνδετήρες
·         παραμάνα
·         χάντρες

Στάδια κατασκευής

Φτιάξε με πηλό δυο μικρές καρδιές, κάνε μία τρύπα στο επάνω μέρος τους και άφησέ τις να στεγνώσουν. Μετά, χρωμάτισε με τέμπερες και τέλος με διάφανο βερνίκι για να μη χαλάσει το χρώμα. Πέρασε μικρούς κρίκους (ή συνδετήρες) στις καρδιές και βάλ’ τις σε μία παραμάνα εναλλάξ με χάντρες. Έτοιμη η καρφίτσα καρδιά να στολίσει τα ρούχα της μαμάς, την τσάντα της και πολλά άλλα!


·         Γλειφιτζούρι με καρδιές για τη μαμά


Το γλειφιτζούρι με καρδιές για δώρο είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή που μπορούμε να την ευχαριστηθούμε διπλά, φτιάχνοντάς την παρέα με τους φίλους μας.
Υλικά κατασκευής
·         Γλειφιτζούρια
·         χαρτόνι κανσόν
·         ψαλίδι
·          μολύβι
Στάδια κατασκευής

Τσάκισε ένα κομμάτι χαρτόνι και φτιάξε με το μολύβι μισή καρδιά (εικ. 1). Χρησιμοποίησε διάφορα χρώματα χαρτονιού για πιο όμορφο αποτέλεσμα. Κόψε το περίγραμμα με το ψαλίδι και κάνε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος της καρδιάς για να περάσεις από εκεί το γλειφιτζούρι. Σε κάθε γλειφιτζούρι βάλε 4 καρδιές. Αν θες τύλιξε και το γλειφιτζούρι σου με ένα ωραίο χαρτί!

·         Κάρτα για τη μαμά

 

Φτιάξε μια κάρτα για τη μαμά στη γιορτή της Μητέρας και πες της “Χρόνια πολλά” δημιουργικά.

Yλικά κατασκευής
·         Χαρτόνι
·         Ριζόχαρτο
·         Χρώματα
·         Μαρκαδόροι

Στάδια κατασκευής

Δίπλωσε το ριζόχαρτο και κάνε επάνω του το αποτύπωμα της παλάμης σου. Κόλλησε το ένα άκρο στην κάρτα και το άλλο άνοιξέ το. Γράψε με μεγάλα γράμματα τις λέξεις «Σ’ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ», και ζωγράφισέ τες με πολλά χρώματα.

·         Διακοσμητικά γλαστράκια για τη μαμά


 

Γλαστράκια για τη μαμά! Γιορτή της μητέρας χωρίς λουλουδάκι δεν γίνεται, γι’ αυτό βάλε όλη σου τη τέχνη και τη φαντασία για να φτιάξεις υπέροχα διακοσμητικά γλαστράκια για τη μαμά.

Yλικά Κατασκευής

·         3 συσκευασίες παιδικού χυμού
·         Χρώματα
·         Πινέλα
·         χρωματιστά χαρτιά
·         λευκή κόλλα
·          ψαλίδι


Στάδια κατασκευής
Κόψε τις συσκευασίες στο πάνω μέρος. Έπειτα, κόψε λωρίδες εφημερίδας και κόλλησε τις πάνω στα κουτάκια. Στη συνέχεια, βάψε τα λευκά και μόλις στεγνώσουν, βάψε με τα χρώματα που σου αρέσουν. Μπορείς να ζωγραφίσεις επάνω λουλουδάκια ή όποιο άλλο σχέδιο προτιμάς. Με τα χρωματιστά χαρτιά φτιάξε δύο άνισες καρδούλες και κόλλησε την μικρότερη στον πάτο της μεγαλύτερης. Γράψε την αφιέρωσή σου και κόλλησε πίσω μία οδοντογλυφίδα για να ολοκληρώσεις την ταμπελίτσα σου. Με τη βοήθεια ενός ενήλικα κάνε δύο τρυπούλες στον πάτο κάθε κουτιού. Γέμισε τα με χρώμα. Με πολλή προσοχή και φροντίδα για τις ριζούλες τους , φύτεψε στο χώμα τα λουλουδάκια που πήρες από το ανθοπωλείο.Το δώρο σου για τη μαμά είναι έτοιμο.

Η μητρότητα στην τέχνηΠΗΓΕΣ:
sansimera.gr
anthipatsouri.wordpress.com
itzkas.wordpress.com
pappanna.wordpress.com
wikipaintings.org
2nipiagogiokas.blogspot.gr
blogs.sch.gr
annagelopoulou.blogspot.gr
kidsfun.gr