04 Ιουλίου, 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ..»



Λαός που την παράδοση
Ξεχνά και δε θυμάται
Στο λήθαργο του μαρασμού
Παντοτινά κοιμάται


Μ’ ένα μουσικοχορευτικό σεργιάνι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη,  οι μαθητές του σχολείου μας,  μας έφεραν σ’ επαφή με στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης.
Υπενθύμισαν έτσι σε όλους μας, τη σπουδαιότητα του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης κάθε λαού, που πρέπει να γνωρίζει τις ρίζες του για να επιβιώνει και να προχωρά.
Η λαϊκή παράδοση, αποτελεί το συνδετικό κρίκο που ενώνει τις γενιές, εναρμονίζει το χτες με το σήμερα και χτίζει το αύριο. Ο πολιτισμός μιας γενιάς στηρίζεται στον πολιτισμό των προηγούμενων.
Μαθαίνοντας για τον πολιτισμό μας διατηρούμε την ιστορική μας φυσιογνωμία και στηρίζουμε την εθνική μας συνείδηση.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα «Η παράδοση καλά κρατεί», έχει σαν στόχο την καλλιέργεια πολιτιστικών αξιών και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γνωρίζοντας πως οι δημοτικοί χοροί και το δημοτικό τραγούδι είναι ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το απώτερο παρελθόν μας και προσφέρει στιγμές συγκινησιακής μνήμης, ένταση, ομαδικότητα χαρά και ψυχαγωγία. Οι λαϊκοί μας χοροί κουβαλάνε μέσα τους την ιστορία μας η οποία βρήκε την έκφρασή της με το θησαυρό αυτό που κανένας κατακτητής δεν μπόρεσε να της αφαιρέσει.
Η βραδιά της παρουσίασης του προγράμματος ήταν γεμάτη από ήχους , εικόνες, χρώματα και αρώματα της πατρίδας μας.
Τα κορίτσια στην είσοδο του σχολείου, καλωσόριζαν τους καλεσμένους μας με άρωμα λεβάντας, δίνοντας έτσι υπόσχεση γι αυτό που αργότερα θα ακολουθούσε..
**
Ήταν μια βραδιά ζωντανή, δυναμική, συγκλονιστικό βίωμα..μαγική..
Τα παιδιά μας ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα.
**
Κάθε χορός , μια ιστορία, ένα ταξίδι γεμάτο ήλιο, φως, βουνό , θάλασσα, νησί, στοιχεία που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της πατρίδας μας, τη διαχρονικότητα και τη συνέχειά της..
Η παράδοση δεν είναι ένα έθιμο που πρέπει να διατηρηθεί.  Παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση.
Είναι δεσμός και συνέχεια δεν είναι επιστροφή.
Είναι ζωή αλλά και στάση ζωής.

Ας κρατήσουμε περήφανα στις καρδιές μας αλώβητο αυτό το θησαυρό και ας τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δε θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!