23 Οκτωβρίου, 2014

Εκδρομή Ε ΄ και ΣΤ΄ τάξεων στο Θραψανό

Την  Πέμπτη 23/10/2014 οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας,  παρέα με την Διευθύντρια και τους δασκάλους μας, πήγαμε εκδρομή στο γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια χωριό των αγγειοπλαστών, Θραψανό, της επαρχίας Πεδιάδας του Νομού Ηρακλείου.
Επισκεφθήκαμε το οργανωμένο αγγειοπλαστείο του κυρίου Μιχάλη Χουλάκη, μάθαμε για την παράδοση των αγγειοπλαστών στο χωριό, καταλάβαμε πόσο κοπιαστικό ήταν τα παλιότερα χρόνια να φτιάχνουν πήλινα και πραγματικά θαυμάσαμε τη διάθεση, το μεράκι και τη δημιουργικότητα των απλών ανθρώπων.
Αυτό που μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα ήταν η συμμετοχή όλων μας στην κατασκευή πήλινων αγγείων και η επαφή μας με τον τροχό. Φτιάξαμε πολλά, τα αφήσαμε να ψηθούν στο καμίνι και τώρα με αγωνία περιμένουμε να έρθουν στο σχολείο.
Ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή και ευχαριστούμε τον κύριο Χουλάκη και την οικογένειά του.

Αφού φάγαμε ένα «γερό» κολατσιό  - μια και νηστικό αρκούδι δε χορεύει κάναμε στάση στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού. Είναι ένα ασυνήθιστο, γραφικό και συνάμα εντυπωσιακό κτίριο που χτίστηκε πολύ παλιά με τη βοήθεια απλών ανθρώπων του χωριού αλλά και μεταναστών (ευεργετών). Ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του.
Επόμενος και τελευταίος σταθμός, η λίμνη του χωριού, που έχει αναγνωρισθεί ως υγρότοπος και φέρει το όνομα «Λιβάδες».

Μικρή, περιτριγυρισμένη από όμορφο φυσικό τοπίο, φιλοξενεί διάφορα είδη μεταναστευτικών πουλιών και καλεί τον επισκέπτη να περάσει ξένοιαστες στιγμές.
Για τη λίμνη και την ιστορία της μας ενημέρωσε ο γεωπόνος του Δήμου, κύριος Κώστας Γιαλιαδάκης, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.  

Ύστερα απ’ αυτό, γεμάτοι εικόνες και γλυκά συναισθήματα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ευχόμενοι και οι επόμενες επισκέψεις μας να έχουν τα ίδια όμορφα χρώματα!