19 Δεκεμβρίου, 2014


Τα Χριστόψωμα της ΣΤ΄Τάξης



Χριστούγεννα και φέτος με παζάρι, κατασκευές και πολλές προετοιμασίες. Έχουμε «μπει» για τα καλά στο κλίμα των ημερών. Γίνεται όμως να μην τηρήσουμε και την κρητική παράδοση; Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ζυμώσουμε χριστουγεννιάτικα χριστόψωμα και μάλιστα, νηστίσιμα.

 Καλέσαμε λοιπόν τις γλυκύτατες κυρίες του Κ.Α.Π.Η. Αγ. Τριάδας να έρθουν στο σχολείο μας και να μας δείξουν πώς οι παλιότεροι, έφτιαχναν και διακοσμούσαν τα χριστόψωμα. Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας ήταν άμεση και την Τρίτη 16/12/2014 ήρθαν στο σχολείο. Είχαμε στρώσει πάγκους ζυμώματος, τα υλικά ήταν έτοιμα και αφού πρώτα μας μίλησαν για όλα τα κρητικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, «πιάσαμε» δουλειά. Το προζύμι είχε γίνει από την προηγούμενη νύχτα και το ζύμωμα ήταν εύκολη υπόθεση. Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του χριστόψωμο στο οποίο έδωσε ό,τι σχήμα ήθελε. Έτσι εκτός από το κλασσικό, είχαμε και χριστόψωμα με μορφή χελώνας, ανθρώπου κ.ά. Απαραίτητος ο Σταυρός και το καρύδι στο τέλος για στολίδι. 

Σε όλη τη διάρκεια του ζυμώματος, επικρατούσε κέφι αλλά και ανυπομονησία για το αποτέλεσμα. Όταν η διαδικασία τελείωσε, τα χριστόψωμα «μπήκαν» στα ταψιά και «έφυγαν» για φούρνισμα. Το γευστικό αποτέλεσμα αποζημίωσε την προσπάθειά μας! Άρωμα και γεύση συνδυάστηκαν τέλεια! Ευχαριστούμε από καρδιάς τις κυρίες του Κ.Α.Π.Η. Αγίας Τριάδας και την υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό, που με τόση προθυμία και υπομονή μας βοήθησαν να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Οφείλουμε όμως κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην κυρία και μαμά του σχολείου μας που με μεγάλη διάθεση ανέλαβε το ψήσιμο των χριστόψωμων.




Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές, Υγεία και προκοπή!!!