Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014


ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟΥ"



Καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν ,σκεφτήκαμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τα έθιμα των ημερών αυτών .

Στα πλαίσια της δράσης αυτής ζητήσαμε από το «Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων» του Πόρου να επισκεφθεί το σχολείο μας με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά της Α΄ Τάξης του σχολείου μας το έθιμο του «ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟΥ».Τα μέλη του Κέντρου ανταποκρίθηκαν με πολλή χαρά στο κάλεσμά μας και την Παρασκευή 12-12-2014 ήρθαν στο σχολείο μας οι εργαζόμενες του Κέντρου και τα μέλη:

Σκουλούδη Μαρία
Λαμπράκη Νίκη
Χαλκιαδάκη Ευαγγελία
Σαρμουδάκη Μαίρη
Καραγιαννίδου Φρόσω
Σηφάκη Αγάπη
Κατζαμποξάκη Μαρία

Εξήγησαν με ενθουσιασμό στα παιδιά μας γιατί οι γυναίκες ζυμώνουν το Χριστόψωμο και τι συμβολίζει κάθε παράσταση με την οποία το διακοσμούν .Ειδικότερα μας είπαν ότι:

Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία: χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα και καθώς ζυμώνουν λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει."

Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια.


Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές.


Τα παιδιά βοήθησαν στο ζύμωμα ρίχνοντας τα υλικά ή κοπανίζοντας τα μυρωδικά . Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του Χριστόψωμο και το διακόσμησε μόνο του.

Οι μητέρες και οι γιαγιάδες των παιδιών μας τα έψησαν με χαρά κι έτσι κάθε παιδάκι πήρε το μεσημέρι το χριστόψωμο σπίτι του να το μοιραστεί με την οικογένειά του. Η αλήθεια είναι πως όλο το σχολείο μύριζε κανέλα και μαστίχα και όσο από γεύση …

Αρκετές μητέρες μας ζήτησαν τη συνταγή .Σας τη γράφουμε με πολλή αγάπη:


Χριστόψωμο
Υλικά

1 ποτήρι του νερού κανέλα βρασμένη καλά

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του κρασιού λάδι

1 ποτήρι του κρασιού γάλα φρέσκο

50 γραμ. μαγιά φρέσκια

1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη

1 μπέικιν

2 πακέτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Προζύμι

Βάζουμε τη μαγιά , το γάλα χλιαρό , όσο αλεύρι πάρει και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε 1 ώρα να ανέβει.

Μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.

Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο και στη συνέχεια ζυμώνουμε και βάζουμε το χριστόψωμο στο φούρνο στους 70 με 80 βαθμούς να φουσκώσει. Μόλις

φουσκώσει , το αλείφουμε με αυγό ,προσθέτουμε σισάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.

Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή απλά βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο και πατάτε το πρόγραμμα της ζύμης.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Η  κυρία  Σκουλούδη Μαρία  , μέλος του Κέντρου , αφιέρωσε στα παιδιά δυο μαντινάδες:

                        «Σαν αετού περήφανου
                           να’ναι το πέταγμά σας
                           μα και τ’ αδύναμα πουλιά
                           βάζετε στα φτερά σας»

                                                                                  και
  
                            « Ποτέ μου τη συνείδηση
                              να φύγει δε θ’αφήσω
                              γιατί το χέρι μου κρατά
                            να μη στραβοπατήσω  »