23 Ιανουαρίου, 2015

Επισκέψεις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η Ε΄και ΣΤ΄τάξεις του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για να παρακολουθήσουμε δύο πολύ σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα. 

 1) Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου 
 2) Τα Φωτεινά Μυστήρια
1. Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – εκπαιδευτικό μονοπάτι- που ολοκληρώνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο που είναι προπαρασκευαστικό και το τρίτο, του Αναστοχασμού, πραγματοποιούνται στο σχολείο, ενώ το δεύτερο, το βιωματικό, πραγματοποιείται στους χώρους του Μουσείου.


Αφού λοιπόν προηγήθηκε καλή προετοιμασία στο σχολείο, αυτό που έγινε στο Μουσείο πραγματικά μας συνεπήρε. Έχοντας μπροστά μας ποικιλία ζωικών οργανισμών και χρησιμοποιώντας το φακό του στερεοσκοπίου, παρατηρήσαμε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων, αντιληφθήκαμε την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των μορφών τους. Είδαμε τρισδιάστατα και σε μεγέθυνση λεπτομέρειες π.χ. στοματικά εξαρτήματα, πόδια εντόμων κ.ά. Εξασκηθήκαμε στην ταξινόμηση των ζώων με βάση τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, κάναμε συσχετισμούς και το σπουδαιότερο, καταλάβαμε τη σημασία ύπαρξης κάθε ζωικού οργανισμού στον πλανήτη. Νιώσαμε επιστήμονες, αφού ανακαλύψαμε τη γνώση, εντυπωσιαστήκαμε και είδαμε τον κόσμο με άλλα μάτια.

2. Τα Φωτεινά Μυστήρια

Έχοντας αποκτήσει γνώση και νιώθοντας πολύ όμορφα συναισθήματα από το προηγούμενο πρόγραμμα, ακολουθήσαμε τους μουσειοπαιδαγωγούς – επιστήμονες στην έκθεση με τα Φωτεινά Μυστήρια. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει με τρόπο συναρπαστικό τις οπτικές τεχνολογίες, εξηγεί τα φαινόμενα της απεικόνισης αντικειμένων και τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της ολογραφίας με εντυπωσιακά συλλεκτικά ολογράμματα και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που σχετίζονται με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν είδαμε σε μορφή ολογράμματος ανθρώπους, παιδικούς ήρωες, ταινίες που θαυμάζουμε (Michael Jackson, Batman, πόλεμος των άστρων ) μικροσκόπια και πιστόλια που προβάλλουν στο χώρο, πίνακες με κεραυνούς που ανάβουν, οπτικά παράδοξα, πολυπρισματικές εικόνες και τόσα άλλα…

Ο κόσμος που βρεθήκαμε ήταν πραγματικά μαγικός!

Ύστερα από όλα αυτά και αφού ευχαριστήσαμε τους εμψυχωτές μας για τα τόσα σπουδαία και συναρπαστικά που μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε, φύγαμε από το Μουσείο έχοντας βιώσει εμπειρία μοναδική!

Σας συστήνουμε να τη ζήσετε κι εσείς!!!

....στιγμές από την επίσκεψή μας .....

Ε' τάξη





ΣΤ' τάξη