16 Δεκεμβρίου, 2015

3 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία
Δραστηριότητες με τους μαθητές των τμημάτων
Α1 και ΣΤ1

Οι μαθητές του Α1 και του ΣΤ1, στα πλαίσια του θεσμού της υιοθεσίας, ασχολήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα. Οι δραστηριότητές μας διήρκησαν μία εβδομάδα.

Η πρώτη επαφή των παιδιών με το θέμα αυτό έγινε με την προβολή δύο βίντεο, «Η Αργυρώ γελάει» και «Ο μικρός μου αδελφός από το φεγγάρι». Η συζήτηση και ο προβληματισμός ξεκίνησε….. Οι μαθητές μοιράστηκαν μαζί μας και δικές τους εμπειρίες από επαφή που είχαν με άτομα με ειδικές ικανότητες. Στη συνέχεια, εικονογράφησαν το παραμύθι «Η Αργυρώ γελάει».

Στη δεύτερη συνάντηση, οι μαθητές μέσα από φωτογραφίες εντόπισαν τη διαφορετικότητα και τον τρόπο διαχείρισής της, π.χ. τυφλός → χρήση μπαστουνιού ή οδηγού σκύλου και σύστημα γραφής Braille. Τους δόθηκαν εργασίες αντιστοίχισης, όπου δούλεψαν ομαδικά.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για κορυφαίους δημιουργούς οι οποίοι είχαν ιδιαίτερες ικανότητες, όπως ο Μπετόβεν, ο Κρίστυ Μπράουν και άλλοι. Μετά από αυτό οι μαθητές προσπάθησαν να ζωγραφίσουν χωρίς χέρια αλλά με το στόμα…

Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες με την αναφορά μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στους αθλητές με ειδικές ικανότητες. Με αφορμή τις δραστηριοτήτες μας, ήρθαμε σε επαφή με τον  αθλητή και Παραολομπιονίκη Γιώργο Καπελλάκη, όπου κανονίσαμε να επισκεφθεί το σχολείο μας.
                                                                 Οι δασκάλες
                                                 Α1 Συσμανίδη Ευαγγελία
                                              ΣΤ1 Αλεξάκη Αφροδίτη