23 Ιουνίου, 2016

Επίσκεψη στο Λογάρι


Στα  μέσα της άνοιξης, 18 Απριλίου , πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδρομή κοντά στη φύση σ’ ένα  όμορφο, ορεινό χωριό, το «Καταλαγάρι» .
Το «Καταλαγάρι» βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του δήμου Νίκου Καζαντζάκη ,  χτισμένο στους πρόποδες του λόφου Κεφάλα με μοναδική θέα. Συνορεύει με τους Κουνάβους, τα Πεζά, την Καλλονή και το Δήμο Αρχανών. Έχει  περίπου 312 κατοίκους.
Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας: "Τρώμε σωστά για σώματα γερά", επισκεφθήκαμε  το κέντρο κρητικής διατροφής, το  ΛΟΓΑΡΙ, που σημαίνει  «Θησαυρός» και αποτελεί πράγματι  θησαυρό  γνώσεων, εμπειριών, αγάπης,  προσφοράς και φιλοξενίας. Στο ισόγειο, χώρος  σε προσομοίωση παλιού αγροτικού  σπιτιού, μας υποδέχτηκε ο κύριος Βασίλης, ο οποίος  έφερε τα παιδιά κοντά στα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στις  αγροτικές δουλειές  ώσπου να ολοκληρωθεί ο κύκλος του ψωμιού.
Στον πρώτο όροφο, διαμορφωμένο επίσης σε ένα υπέροχο παραδοσιακό κρητικό σπίτι  η  υπεύθυνη, κα Χαμηλάκη Κατερίνα, είχε ετοιμάσει για μας μια σειρά εκπλήξεων. Με το χαρακτηριστικό, εγκάρδιο, κρητικό τρόπο φιλοξενίας  δέχτηκε τα παιδιά σ’ ένα χώρο γεμάτο μυρωδιές κι αρώματα από βότανα και χόρτα της εξοχής που άλλα γνώριζαν κι άλλα τα έμαθαν εκεί, τα μύρισαν, τα άγγιξαν. Με βιωματικό τρόπο τα παιδιά διδάχτηκαν τις ομάδες των τροφών, τη σημασία κάθε ομάδας ώστε να είμαστε υγιείς, σχημάτισαν   την πυραμίδα της διατροφής, εντόπισαν τις ανθυγιεινές τροφές και το θεραπευτικό ρόλο των βοτάνων που τόσο απλόχερα μας χαρίζει η κρητική γη. Η κυρία Κατερίνα μας τράταρε πεντανόστιμη  πορτοκαλόπιτα  με χαρουπάλευρο και καρύδια  και ντάκο με ντοματούλα, φέτα κι ελιές. Με τα αυγουλάκια  και τα βραστά χόρτα που κρατούσαμε μαζί, το δεκατιανό  ολοκληρώθηκε. Τραγουδήσαμε  και χορέψαμε στην τεράστια βεράντα  και η επίσκεψη  έγινε γλέντι .
Πριν φύγουμε, σταματήσαμε στο υπαίθριο θέατρο του χωριού όπου γίνονται προβολές και εκδηλώσεις. Στη συνέχεια  περπατήσαμε  στη φύση  και η κυρία Κατερίνα  μας  γνώρισε τα είδη των χόρτων και πώς χρησιμοποιούμε καθένα στην κουζίνα μας . Φτάσαμε έτσι στην Παναγία την Περβολιανή , στη νοτιοανατολική μεριά του χωριού με τις ασβεστωμένες  τοιχογραφίες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να χαρούν το τοπίο  και  να  βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Τέλος, η  κυρία Χαμηλάκη  μας  χάρισε   το βιβλίο της "Λόγος και Πράξη της κρητικής διατροφής"  με  παραδοσιακές, κρητικές συνταγές.
Ήταν πραγματικά μια πολύ δημιουργική και ευχάριστη επίσκεψη .