21 Φεβρουαρίου, 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ


Οι φυσικές επιστήμες ερευνούν και ανακαλύπτουν τα μυστικά των φυσικών φαινομένων που διέπουν τον κόσμο γύρω μας. Στο βιβλίο της ΣΤ τάξης «Ερευνώ και ανακαλύπτω» εκτός από τα κεφάλαια που αφορούν στα πειράματα των φυσικών φαινομένων υπάρχουν και μαθήματα βιολογίας όπως είναι τα φυτικά και ζωικά κύτταρα, η φωτοσύνθεση, ανατομία κ.α.



Για να κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές αυτά τα μαθήματα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 31 Ιανουαρίου 2017 κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή κ. Μιχάλη Κοκκινίδη και την ερευνήτρια κ Μαρία Δραμουντάνη.



Οι πολύ καλοί επιστήμονες μάς υποδέχτηκαν με πολλή χαρά στη σχολή, μάς οδήγησαν στο αμφιθέατρο, όπου ο κ Κοκκινίδης παρουσίασε στα παιδιά με ιδιαίτερα κατατοπιστικό τρόπο τις εργασίες της σχολής και τις έρευνες, οι οποίες συνεχώς λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια με τη σοφή καθοδήγηση του και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα τους κυρίως στο χώρο της ιατρικής, καθώς βοηθούν στην ίαση διαφόρων ασθενειών. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το πρωτότυπο μάθημα σαν να ήταν και οι ίδιοι φοιτητές, καθήμενοι στα έδρανα του αμφιθεάτρου.


Στη συνέχεια ο κ. Κοκκινίδης μαζί με την κ. Δραμουντάνη μας ξενάγησαν στους χώρους της σχολής και στα εργαστήρια με τις ποικίλες δραστηριότητες, όπου τα παιδιά παρατήρησαν στο μικροσκόπιο τις ιδιότητες διαφόρων σωμάτων και φυτών.


Το δεύτερο μέρος της επίσκεψης περιελάμβανε πειράματα σχετικά με το μάθημα που αφορούσε στα Οξέα, τις Βάσεις και τα Άλατα και τα οποία με ιδιαίτερη προσέγγιση στην ηλικία των παιδιών πραγματοποίησε η κ Δραμουντάνη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα, έκαναν πολλές ερωτήσεις για να αποκομίσουν περισσότερες γνώσεις και επεδίωκαν να πειραματιστούν και με διάφορα άλλα όργανα.



Η επίσκεψη μας στο πανεπιστήμιο ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και περισσότερο, αφού συνοδευόταν από την εμπειρία δύο εξαίρετων επιστημόνων.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μιχάλη Κοκκινίδη και την κ. Μαρία Δραμουντάνη και ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο τους.




                                                 Οι δασκάλες και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης