15 Δεκεμβρίου, 2017

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

Στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούμε με τίτλο Εποχές-Ήθη-Έθιμα-Ασχολίες ασχοληθήκαμε με το αμπέλι ,το σταφύλι και τα παράγωγά του.
Μετά την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο ‘’Λυχνοστάτη’’ και το πάτημα των σταφυλιών και  αφού πήραμε τον μούστο μας, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια ημερίδα αφιερωμένη στα παράγωγα του  σταφυλιού όπου θα χρησιμοποιούσαμε και τον μούστο που είχαμε, για να φτιάξουμε μουσταλευριά στην τάξη μας.








Ζητήσαμε από τις μητέρες των παιδιών να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά και φαγητά που σχετίζονται με το αμπέλι.
Όλες ανταποκρίθηκαν προσφέροντας ό,τι  τους  ζητήσαμε.
Ζητήσαμε, ακόμα, από την κυρία Αντωνία ,μητέρα της κυρίας Μπέττυς να μας δείξει πώς φτιάχνεται η μουσταλευριά και δέχτηκε με χαρά.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν .Συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής της μουσταλευριάς, είδαν και γεύτηκαν πολλά καλούδια.
Ενεργοποιήθηκαν όλες οι  αισθήσεις μας. Δοκιμάσαμε μουστοκούλουρα,  κρασοκούλουρα,  πετιμεζόπιτα , σταφιδόπιτα, σταφιδόψωμα ,σταφίδες ,σταφύλια, γλυκό σταφύλι, πετιμέζι , μουσταλευριά,ντολμαδάκια.









Αγγίξαμε αμπελόφυλλα , μυρίσαμε κρασί, ρακή , ρακόμελο, ξίδι  και τα γευτήκαμε βουτώντας  το δαχτυλάκι μας.
Παίξαμε τον  μύθο του Αισώπου ΄΄Η αλεπού με τα σταφύλια’’και  είπαμε μαντινάδες, παροιμίες, αινίγματα σχετικά με το σταφύλι.


Ευχαριστούμε  μέσα από την καρδιά μας όλες τις μητέρες, τις γιαγιάδες και την κυρία Αντωνία που μας βοήθησαν με προθυμία και αγάπη.