25 Ιανουαρίου, 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΤΑΜΙΕΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΙΜΕΡΟΣ"
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ,  επισκεφθήκαμε  την καλλιτεχνική ομάδα «Πράξη Τέχνης Ίμερος» στο όμορφο χωριό Ποταμιές , όπου στεγάζεται. Μας δέχθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου και το ταξίδι άρχισε …

Η κυρία Μαρία και ο κύριος Στέλιος  με πολύ βιωματικό και  ευχάριστο τρόπο  γνώρισαν στα παιδιά τα είδη των μουσικών οργάνων . Στη συνέχεια μάθαμε το τραγούδι  της «Περπερούνας» . Η  «Περπερούνα»  είναι ό,τι ιδανικότερο για την πρόκληση της βροχής. 
Η Περπερούνα είναι ένα έθιμο που τελείται  σε πολλά χωριά για την εξουδετέρωση της ανομβρίας. Εκτός από την εκκλησιαστική λιτανεία που κάνουν, ντύνουν ένα πολύ φτωχό ή ορφανό κορίτσι (για να το λυπάται ο θεός), με λουλούδια και χλωρά κλαδιά και το γυρίζουν στο χωριό καταβρέχοντάς το (ενώ σε ορισμένα μέρη, του ρίχνουν χρήματα σε ένα κόσκινο) και τραγουδούν.  Περπερούνα  έλεγαν το κοριτσάκι και το έθιμο.

Στη συνέχεια βγήκαμε στην πλατεία του χωριού , μαζέψαμε φύλλα και ντύσαμε μια μαθήτρια, Περπερούνα. Τραγουδώντας το τραγούδι της Περπερούνας  γυρίσαμε τα σοκάκια του χωριού,ζητώντας βροχή, σαν τα κάλαντα φανταστείτε. Οι χωριανοί μας άκουγαν και στο τέλος κατάβρεχαν την Περπερούνα  και την παρέα της. Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους!
Επστρέφοντας πίσω, μας περίμενε άλλη έκπληξη. Φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με φυσικά υλικά και συνειδητοποιήσαμε  πως η καλή διάθεση και η φύση δίνει τη λύση  για τα περισσότερα πράγματα.
Στο τέλος της διαδρομής επισκεφθήκαμε το ρακοκάζανο του χωριού . Ο καζανάς και το ξωτικό μας διηγήθηκαν ένα χριστουγεννιάτικο, διαδραστικό παραμύθι, κάτι καινούριο για τα παιδιά, που τους έδωσε πολλή χαρά.
Αποχαιρετήσαμε την ομάδα , το χωριό και το ξωτικό  με μια  χαρούμενη,μουσικοκινητική  δράση . Η καρδιά μας ήταν γεμάτη από νέες εμπειρίες και δημιουργικές σκέψεις. Ευχαριστούμε την ομάδα Ίμερος για την πρωτοβουλία.