29 Απριλίου, 2022

 


Τ΄ όνειρο των παιδιών είναι η ειρήνη!


     Εν μέσω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολουθούν τα γεγονότα, έχουν άποψη και προτείνουν λύσεις.

Διαθέτουν ευαισθησία, δημιουργικότητα και την ελπίδα να αλλάξουν τον κόσμο, ενώνουν τις φωνές  τους  και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Στις 12 Απριλίου 2022  πραγματοποιήθηκαν από όλα τα τμήματα δράσεις  υπέρ της ειρήνης  στον αύλειο  χώρο του σχολείου μας .

Αρχικά οι μικροί μαθητές της Α΄τάξης   διάβασαν μια αλλιώτικη Αλφαβήτα που δημιούργησαν οι ίδιοι με τη βοήθεια των δασκάλων τους μιλώντας για την ειρήνη , την Αλφαβήτα της Ειρήνης . Μια αλφαβήτα γεμάτη  με 24 υποσχέσεις για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό όπου θα κυριαρχεί η αγάπη, η κατανόηση , ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια.





Στη συνέχεια οι μαθητές της Β΄τάξης μας παρουσιάσαν   έναν  ήλιο διαφορετικό που ζέστανε τις καρδιές μας  , τον ήλιο  της  τάξης  τους. Ακτίνες  του  είναι  όλα  τα  ευγενικά  λόγια  που  λένε   και  οι  πράξεις  καλοσύνης   μεταξύ  τους . 

Συνθήματά  τους;

Η     αγάπη  είναι  λόγια  -  Αγαπώ,  νοιάζομαι,  μιλώ  ευγενικά

Η    αγάπη  είναι  πράξεις  -  Αγαπώ,  νοιάζομαι ,  βοηθώ

Γιατί   δεν  υπάρχει  ειρήνη  χωρίς  αγάπη.

 



Έπειτα οι μαθητές της Γ΄ Τάξης  παρουσίασαν με ευφάνταστο  τρόπο τα πλεονεκτήματα της ειρήνης αλλά και τα μειονεκτήματα του πολέμου , ενώ στο τέλος απήγγειλαν το ποίημα του Γιώργου Μαρίνου «Όταν κάνουμε πόλεμο», τονίζοντας με έμφαση πως ο πόλεμος είναι μια αρρώστια ,όπως ο πονόλαιμος και υπάρχει μόνο ένα φάρμακο , αυτό της ειρήνης.

 





Μετά οι μαθητές της Δ΄ τάξης έστειλαν  ηχηρό μήνυμα ειρήνης , φωνάζοντας  ειρήνη σε πολλές Γλώσσες . Με την δράση τους αυτή μας θύμισαν  πως η ειρήνη είναι δικαίωμα όλων  μας αλλά και υποχρέωση  μας να τη διαφυλάσσουμε και να την υπερασπιζόμαστε…






Έπειτα οι μαθητές της Ε΄  τάξης   με ένα μουσικοκινητικό δρώμενο έφτιαξαν το σύμβολο της ειρήνης στο κέντρο της αυλής του σχολείου στέλνοντας το δικό τους  ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα για ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών.






Στη συνέχεια  οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Στ ΄τάξης ένωσαν

 τις φωνές του και  τραγούδησαν την αγάπη, τη χαρά, την ομορφιά

 και την ειρήνη που ζεσταίνει κάθε ανθρώπινη καρδιά , στέλνοντας

 το δικό τους μήνυμα υπέρ της ειρήνης  και κατά του πολέμου.

 




Στο τέλος όλοι οι μαθητές έδωσαν τα χέρια  φτιάχνοντας έναν τεράστιο κύκλο που αγκάλιασε ολόκληρο το σχολείο και τραγούδησαν «Αν όλα τα παιδιά της γης» , ενώ οι μαθητές της Α΄ τάξης παρουσίασαν το πανό που δημιούργησαν και βροντοφώναξαν  μαζί με όλους τους μαθητές του σχολείου « Η ειρήνη είναι στο χέρι όλων μας»,  θυμίζοντας μας το χρέος κάθε ανθρώπου να αγωνίζεται για την ειρήνη.