Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

04 Μαρτίου, 2013


ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ… ΜΕΛΙΣΣΕΣ
(ένα ταξίδι του Δ1 στο θαυμαστό κόσμο των μελισσών)«Η μέλισσα, ένα ασπόνδυλο ζώο», Μελέτη περιβάλλοντος Δ΄ τάξη, Σελ. 66…..
Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπλάνησή μας στο μαγικό κόσμο της μέλισσας. Αφορμή το κεφάλαιο του βιβλίου μας κι ένας ολόκληρος κόσμος άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά μας.
Κι όπως η συζήτηση «φούντωνε» και το ενδιαφέρον των παιδιών αυξανόταν, τους έκανα την ερώτηση: «Θα θέλατε να έρθει στο σχολείο ένας μελισσοκόμος και να μας μιλήσει για τη δουλειά του;» Ε, λοιπόν, δε χρειάστηκε να το πω δεύτερη φορά. Ο ενθουσιασμός μεγάλος κι όλα δρομολογήθηκαν σιγά σιγά.
Τις επόμενες μέρες τα παιδιά έγραψαν ερωτήσεις για όσα τους ενδιέφεραν να μάθουν. Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την Κα Σοφία Ραπτάκη-Σταυρακάκη, μαμά του σχολείου μας που ασχολείται τα τελευταία χρόνια συστηματικά με τη μελισσοκομία και το ραντεβού κλείστηκε.
Έτσι την Πέμπτη 7 του Φλεβάρη, για… τέσσερις ολόκληρες ώρες, τα παιδιά ταξίδεψαν στον υπέροχο κόσμο των μελισσών και της μελισσοκομίας.
·        Πήραν απαντήσεις στα ερωτήματά τους,
·        κράτησαν σημειώσεις,
·        φόρεσαν τη στολή του μελισσοκόμου και κράτησαν το καπνιστήρι του,
·        παρατήρησαν τα μέρη της κυψέλης,
·        καθώς και την κερύθρα με τα κελιά των μελισσών,
·        είδαν μέλισσες και αναγνώρισαν τα μέρη του σώματός τους,
·        γεύτηκαν το μέλι απ’ την κηρύθρα,
·        είδαν τη γύρη αλλά και την πρόπολη

  •      είδαν σχετικές φωτογραφίες από τη συλλογή του μελιού.
·       Πηγαίνοντας στο σπίτι μοιράστηκαν όλα όσα είδαν, κατέγραψαν κι έμαθαν με τους δικούς τους
·        και τις  επόμενες μέρες ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε το μελίσσι της …τάξης μας και το δικό μας …μέλι.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Ραπτάκη για τον πολύτιμο χρόνο που μας χάρισε και μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, καθώς και για την επιμέλεια της παρουσίασης του υλικού της.
Κλείνοντας, ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, που με τον ενθουσιασμό και τη φαντασία τους έκαναν αυτό το ταξίδι ανεπανάληπτο.
Η δασκάλα της τάξης
Νέστορα Ελένη


Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την πολύ όμορφη εμπειρία που ζήσαμε και γι' αυτό σας ετοιμάσαμε τα παρακάτω βιντεάκια:ακούστε κι αυτό:    Γεια σου κύριε Μενεξέ