04 Μαρτίου, 2013


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ 

ΕΚΔΡΟΜΗ

 ΣΤΟ Ε.Κ.Α.Β. !



Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μια πολύ χρήσιμη εκδρομή σ’ ένα από τα παραρτήματα του Ε.Κ.Α.Β. στην πόλη μας. Εκεί παρακολουθήσαμε τρία εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με : 

α) Πρώτες Βοήθειες        (για εγκαύματα, ρινορραγία κ.α.), 
β) Κυκλοφοριακή Αγωγή ( για ποδήλατα, διαβάσεις πεζών κ.α.), 
γ) Βασική υποστήριξη της ζωής (τεχνητή αναπνοή, ΚΑΡΠΑ κ.α.).

Όταν φτάσαμε στο λιμάνι, όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό τμήμα του Ε.Κ.Α.Β., ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφού μας καλωσόρισε, μας οδήγησε σε μια μικρή αίθουσα με πολλές καρέκλες και μια μεγάλη οθόνη και αρχίσαμε το πρώτο πρόγραμμα. Σ’ αυτό μας εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις Πρώτες Βοήθειες από μικροί για να μπορούμε να τις δώσουμε σε όποιον τις χρειαστεί. Πρώτα μας μίλησε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα έγκαυμα που μπορούμε να πάθουμε είτε απ’ τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, είτε από ένα ατύχημα με τη φωτιά. Το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε εκείνη την ώρα, όπου κι αν βρισκόμαστε, είναι να το βρέξουμε με άφθονο νερό και στη συνέχεια, αν είναι σοβαρό να πάμε στο γιατρό για να μας δώσει μια ειδική αλοιφή. Επίσης μας μίλησε και για την ρινορραγία. Πολλοί όταν τους τρέχει αίμα από τη μύτη σηκώνουν το κεφάλι τους και κοιτάνε ψηλά. Αυτό όμως είναι λάθος! Μας εξήγησε λοιπόν, ότι πρέπει να πιέσουμε τη μύτη και να κοιτάξουμε κάτω, ώστε όταν έρθουν οι άνθρωποι του Ε.Κ.Α.Β. να μπορούν να δουν πόσο αίμα χάθηκε και πόσο σοβαρό είναι το ατύχημα.
Το δεύτερο πρόγραμμα  που παρακολουθήσαμε ήταν για την κυκλοφοριακή αγωγή. Σ ‘ αυτό μας μίλησαν για το πώς μπορούμε να κυκλοφορούμε σωστά στο δρόμο. Μας υπενθύμισαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων πρέπει να φοράνε πάντα τη ζώνη τους, όσοι οδηγούν μηχανάκια και ποδήλατα το κράνος τους και οι πεζοί να περπατάνε στο πεζοδρόμιο. Όταν τελειώσαμε το θεωρητικό μέρος βγήκαμε έξω στο δρόμο και παρατηρήσαμε όλοι μαζί τις παραβάσεις που γίνονταν εκείνη τη στιγμή, καθώς και το πόσο εύκολο είναι να γίνουν ατυχήματα.
Το τελευταίο πρόγραμμα ήταν και το καλύτερο, γιατί σ’ αυτό παρακολουθήσαμε στην πράξη, πάνω σε μια κούκλα, πως δίνουμε τις Πρώτες Βοήθειες σε κάποιον που έχει λιποθυμήσει ή σε κάποιον που έχει πάθει καρδιακή προσβολή. Μας έδειξαν βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε στις παραπάνω περιπτώσεις. Καταρχήν, πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, για να δούμε αν έχει χάσει τις αισθήσεις του ή όχι. Αν τις έχει χάσει καλούμε το ΕΚΑΒ και κάνουμε, μέχρι να έρθουν, ότι μας πουν : βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει τραυματίσει το κεφάλι του και αρχίζουμε να του κάνουμε ΚΑΡΠΑ, δηλαδή καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση και μετά τεχνητή αναπνοή. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Όσα παιδιά θέλαμε μπορούσαμε να πάρουμε μέρος στην αναπαράσταση της διάσωσης.
Η εκδρομή αυτή ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα, γιατί μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα για το πώς μπορούμε να δώσουμε τις Πρώτες Βοήθειες σ’ έναν συνάνθρωπό μας ή σ΄ένα κοντινό πρόσωπο ή και στον εαυτό μας αν χρειαστεί!
                                                                                         Ουρανία  Μαρίνη